19:14 / 28.07.2020.

Autor: I.D./Tatjana Munižaba/Dnevnik/IMS/HRT/HINA

Duga rasprava o dugoočekivanom Zakonu o obnovi Zagreba

-

-

Foto: - / -

Čak 62 zastupnika prijavljena za pojedinačnu raspravu, Gordan Jandroković proglasio je saborskim rekordom.
U Hrvatskom se saboru od jutra raspravlja o dugoočekivanom Zakonu o obnovi grada Zagreba i njegove okolice nakon razornog potresa 22. ožujka.

- Plenković: Poanta obnove nije povratak na prijašnje stanje
- U slobodnim govorima od obrnove Zagreba do zločina u totaltarnim režimima 
- Kako su zastupnici prihvatili aplikaciju COVID-19?
- Jandroković zastupnicima: Nosite zaštitne maske

Čak 62 zastupnika prijavljena za pojedinačnu raspravu, Gordan Jandroković proglasio je saborskim rekordom.

Hoće li i oporba u petak dići ruku "za" zakon koji je danas u prvom čitanju, izvijestila je uživo za Dnevnik HRT-a reporterka Tatjana Munižaba.

- Možda suzdržan, ali sigurno nitko neće biti protiv ovoga Zakona, jer biti protiv ovoga Zakona - Zakona koji određuje način života i sudbinu tisuća ljudi, a ti ljudi su i birači - bilo bi političko samoubojstvo koje si nitko ne želi priuštiti sada, jer, rekla je Munižaba, sada su upravo u tijeku strateške pripreme za lokalne izbore.

Dio oporbe drži da zakon ide u dobrom smjeru, dio ustrajava da kasni i da mu nedostaju jasni kriteriji pomoći stradalima, HDZ ga hvali i kaže da je "dobro posložen".

Potres koji je 22. ožujka pogodio Zagreb i okolicu oštetio je oko 25 tisuća zgrada i počinio štetu od 86 milijardi kuna.

Zastupnici potvrdno odgovaraju na dvojbu treba li državnim novcem obnavljati privatno vlasništvo te ističu da su nužni jasni kriteriji pomoći.

- Ne bi bilo u redu da bakica iz Krapinsko-zagorske županije bude na cesti, dok idemo graditi stanove banaka i velikih institucija u centru Zagreba, rekao je Mišel Jakšić (SDP), žaleći što zakon dolazi tek četiri mjeseca nakon potresa.

Da zakon dolazi prekasno smatra i Karolina Vidović Krišto (DP).

- Da je Franjo Tuđman '91. bio ekspeditivan kao premijer Plenković ove godine, crta bojišnice bila bi između Salzburga i Münchena, ustvrdila je.

Oporba traži transparentan model obnove iza kojega neće ostati repovi, propituje izvore iz kojih će se financirati.

- Bit će nužna kombinacija međunarodnih i nacionalnih izvora, kaže Ivan Ćelić (HDZ).

Bačić: Manje kritika od očekivanih

Branko Bačić (HDZ) kaže da je manje kritika i primjedbi na zakon nego ih je očekivao.

- To govori da je zakon dobro posložen, osmislio je proceduru, način financiranja i upravljanje cjelokupne obnove, rekao je.

Smatra i da bi bilo dobro osmisliti poseban model energetske obnove zgrada koje će biti konstrukcijski obnovljene, iako je svjestan financijske dimenzije prijedloga.

- Zastupnici ne dvoje da u obnovi treba vrednovati socijalnu dimenziju, no, ne i po koji kriterijima.Trebamo doraditi te kriterije,  podržavamo međustranački dogovor u Saboru, kaže Marko Pavić (HDZ).

Katarina Peović (RF) poručuje kako je važno da Tedescijima ne obnavljamo zabatne zidove, a siromašnima da ne stavljamo hipoteku na stanove.

"Nekretninski lešinari već navalili na stanove"

Da treba spriječiti špekulacije nekretninama vlasnika bez novca za obnovu, upozorila je Sandra Benčić (Možemo!).

- Mnogi su već morali prodati svoje stanove i to po cijenama manjim od 500 kvadrat, jer su nekretninski lešinari već navalili na te stanove, istaknula je.

Oporba je problematizirala osnivanje fonda za obnovu Zagreba.

- Zašto se odlučilo baš za fond, što ako Zagreb, koji bi ga s državom trebao osnovati, kaže da ga ne treba, kako će se financirati?, pita Anka Mrak Taritaš (Glas).

Nino Raspudić (Most) kaže da će to biti državna firma s najvećim budžetom, a nije jasno tko ga nadzire, kako, ni koje su njegove ovlasti.

- Zakon ide u dobrom smjeru, iako ima prostora za poboljšanje, kaže Damir Bakić (Možemo!) koji primjećuje da u stručnom savjetu za obnovu, tijelu koje osniva Vlada, nedostaje seizmolog.

U raspravi nisu izostale kritike na način upravljanja Zagrebom Milana Bandića, pri čemu su se HDZ i SDP međusobno optuživali tko je odgovorniji za njegovu političku dugovječnost.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!