Dugi Rat u borbi protiv ekološke katastrofe: Strahujemo za zdravlje

15:25 / 14.09.2021.

Autor: Studio 4/HRT/D.D.

Dugi Rat u borbi protiv ekološke katastrofe

Dugi Rat u borbi protiv ekološke katastrofe

Foto: HRT / PIXSELL

- Razočarani smo i uznemireni jer se ovdje radi o našim životima, zdravlju i vrijednosti naše imovine, jer se radi o turističkom području s potencijalom koji već dugo leži. Ovdje se ne radi samo o investiciji, ovdje se radi o rješavanju ozbiljnog zdravstveno-ekološkog problema, ističe Ivana Pločkinić iz građanske inicijative za Dugi Rat.

"Crna točka Jadrana, ekološka bomba, nerad državnih institucija, sve više zdravstvenih problema mještana zbog brda crne troske" - naslovi su i izjave koje se sve češće mogu čuti kada se spominje tvornica "Dalmacija" u Dugom Ratu. Mještani i ovaj put uzimaju stvar u svoje ruke.

- To je praktički počelo 2006. godine i sve je bilo lijepo, divno i krasno, dobili smo prezentaciju nekakvog megaprojekta koji je trebao zaživjeti u roku 5-6 godina, to se nije dogodilo. Mi smo 2007. dobili sanaciju prostora na način da je to pretvoreno u eksploataciju. Država je tada reagirala na način da je zaustavila te radnje, ali smo mi na tom prostoru dobili hrpu troske i otpada. Kada smo vidjeli da se ništa ne događa, pokrenula se inicijativa iz općine s raznim dopisima prema ministarstvima, ali tek 2015. je ministarstvo donijelo odluku da se ide u drugu sanaciju, a ni druga sanacija se nije provela praktički do 2019., prisjeća se Tonči Bauk, načelnik općine Dugi Rat.

Na pitanje koji je krajnji cilj investitora budući da sanaciju ne provodi, a riječ je o nelikvidnoj tvrtki koja je pred stečajem, Bauk odgovara da se radi o neozbiljnom investitoru koji ne prihvaća odgovornost za svoje radnje prije 2015. i koji je došao eksploatirati to područje.

Razočarani sastankom s investitorima

- Jutros smo bili pozvani od strane naše lokalne vlasti da sudjelujemo na sastanku koji je organiziran nakon dugog vremena i dobili smo priliku vidjeti tko stoji iza ove ekološke i zdravstvene katastrofe kojoj smo izloženi na dnevnoj bazi zadnjih deset godina. Sastanak je dislociran i organiziran u Omišu, time nisu svi zainteresirani ljudi bili u prilici doći. K tome, sastanak je bio u 9 sati ujutro za vrijeme radnoga dana. Unatoč svemu tome mi smo se pojavili u dosta velikom broju i iznijeli smo svoje stavove, rekla je Ivana Pločkinić iz građanske inicijative za Dugi Rat.

- Razočarani smo i uznemireni jer se ovdje radi o našim životima, zdravlju, vrijednosti naše imovine, jer se radi o turističkom području s potencijalom koji već dugo leži, kaže Pločkinić.

Pločkinić dodaje da je sastanak bio razočaravajući i kako "tijekom velikog dijela sastanka službeni prijevod stranih investitora uopće nije funkcionirao i ni u jednom dijelu nije kvalitetno verbalizirao i kvalitetno prenio poruke koje su trebale biti prenesene s obje strane". Također, stručnjaci koji su zaduženi za procjenu kvalitete projekta ocijenili su da projekt, prema riječima Pločkinić, "baš ne drži vodu".

- Ovdje se ne radi samo o investiciji, ovdje se radi o rješavanju ozbiljnog zdravstveno-ekološkog problema, ističe Pločkinić.

Strah za zdravlje

Stanovnici strahuju za svoje i zdravlje svoje djece. Pločkinić kaže da usitnjena troska ograničava kvalitetu života i kao majka mora razmišljati hoće li izaći s djecom van.

- Teško je govoriti o kakvim se to postotcima radi, koliko su oboljenja uznapredovala ili kolika je učestalost pojedinog oboljenja. Mi sa sigurnošću ne možemo ništa reći, podaci nisu obrađeni. Znamo da se radi o kromu, vjerojatno kromu 6, čije su čestice direktno vezane uz maligna i autoimuna oboljenja i uz degenerativne neurološke promjene. Takvih oboljenja je izuzetno puno, ali nemamo konkretne brojke, sada kao građanska inicijativa tražimo obradu medicinskih podataka i kvalitetnu usporedbu, objašnjava Ivana Pločkinić iz građanske inicijative za Dugi Rat.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!