12:35 / 20.12.2019.

Autor: T.V./Hina

Dugine obitelji pozdravljaju presudu Upravnoga suda

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Udruga Dugine obitelji, koja okuplja LGBTI osobe koje su roditelji i one koji to žele postati, priopćila je kako je povijesna presuda Upravnog suda prema kojoj istospolni parovi mogu postati udomitelji važan korak prema napretku prava LGBTI osoba u Hrvatskoj.
Udruga Dugine obitelji, koja okuplja LGBTI osobe koje su roditelji i one koji to žele postati, u petak je priopćila kako je povijesna presuda Upravnog suda prema kojoj istospolni parovi mogu postati udomitelji važan korak prema napretku prava LGBTI osoba u Hrvatskoj.

- Napokon smo dočekali presudu koja potvrđuje sve naše javne izjave unatrag više od dvije godine, koja potvrđuje ono što strani sudovi, znanost, druge zemlje Europske unije govore već više od 10 godina. Zakon o životnom partnerstvu jasno govori kako se prema istospolnim parovima treba postupati jednako kao i prema bračnim drugovima i drago nam je da je sud odlučio pozitivno u slučaju naših članova Ive Šegote i Mladena Kožića, koje je Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku izravno diskriminiralo, rekao je predstavnik udruge Dugine obitelji Daniel Martinović.

Iz Duginih obitelji ističu da je ovom odlukom prvi put u Hrvatskoj sud presudom potvrdio međunarodnu sudsku praksu i odluke Europskog suda za ljudska prava, prema kojima se istospolni parovi moraju zakonski izjednačiti s heteroseksualnim.

Odluka Upravnog suda važna je i za buduće pravne bitke za ravnopravnost istospolnih parova u drugim područjima. Tako Martinović ističe da je lezbijskim parovima i dalje zabranjeno pristupiti postupcima medicinski potpomognute oplodnje u Hrvatskoj, zbog čega moraju odlaziti u klinike u inozemstvo.

- Koristimo priliku i pozivamo sve istospolne parove koji se suočavaju s diskriminacijom u Hrvatskoj da nam se slobodno jave i zatraže našu besplatnu pravnu pomoć. Slučaj Mladena i Ive pokazuje da se do pravde može doći i da se možemo izboriti za naša prava. Ovaj povijesni trenutak prvi je korak prema potpunoj ravnopravnosti LGBTI osoba u našoj državi i stvarno nismo mogli očekivati bolji poklon za blagdane od ovoga, poručio je Martinović te čestitao budućim udomiteljima Šegoti i Kožiću.

Upravni sud u Zagrebu u četvrtak je odlučio da životni partneri Ivo Šegota i Mladen Kožić imaju pravo postati udomitelji djece te da Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, koje im je prvotno odbilo zahtjev za obavljanje udomiteljstva, mora u roku od 60 dana ponoviti postupak i donijeti novu, nediskriminirajuću odluku o njihovu slučaju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!