Dugi Rat protiv brda mljevene troske

14:06 / 26.09.2021.

Autor: Hina/HRT/D.D.

Dugoraćani traže sanaciju zemljišta

Dugoraćani traže sanaciju zemljišta

Foto: Tino Juric / PIXSELL

Mještani Dugog Rata prosvjedovali su pred ulazom u davno ugaslu tvornicu ferolegura 'Dalmacija'. Na njezinim ruševinama golemo je brdo mljevene troske - otrovne i opasne za život stanovnika tog mjesta nadomak Omiša. Traže sanaciju zemljišta i protive se prodaji sumnjivom investitoru.

Dugi rat je na nogama. "Neka ne kradu naše, seljačka ruka je digla Dugi rat", "Deset godina živom smo strahu kada vjetar puše, bojim se izaći prošetati djecu", "Nek ganjaju oni poslove gdje hoće, ali nas neka ne truju", samo su neka od poruka građana.

Blokiranjem ceste na desetak minuta rekli su ne lažnim obećanjima koje slušaju već deset godina. Na tome neće stati, poručuju mještani Dugog rata. To je tek prva akcija u borbi za bolji život. 

Na spornom zemljištu se od 1914. godine nalazila Tvornica ferolegura Dalmacija Dugi Rat gdje se u početku mljeo i pakirao cijanamid, a zgrada je srušena 2003. godine. Prosvjed je organizirala građanska inicijativa ZA Tvornicu, građani traže sanaciju zemljišta i protive se prodaji ostatka prostora. 

Sanja Vitaić iz građanske inicijative ZA Tvornicu izjavila je kako prosvjedom ponavljaju svoj stav da država ne smije dopustiti prodaju ostatka zemljišta nekadašnje tvornice 'sumnjivom investitoru'. Taj je investitor, dodaje - već opasnim tvarima zagadio ne samo prostor na kojem je nekada bila tvornica već i cijelo mjesto i time je zapravo ugrozio zdravlje svih nas.

Po riječima mještana, područje na kojem je nekada bila tvornica cijelo desetljeće se nije saniralo, pa je njima sada ostalo odlagalište otrovne troske. Traže da se ostatak zemljišta preda jedinici lokalne samouprave koja bi problem riješila preko EU fondova. Današnjem prosvjedu pridružili su se i članovi lokalne grupe Možemo!. Kažu kako nastoje javnost senzibilizirati na tu opasnost i da se sanacija u Dugom Ratu stavi na listu prioriteta Vlade.

Sanacija u Dugom Ratu pred saborskim Odborom za okoliš

Stanovnici Dugog Rata predugo i previše strpljivo čekaju na rješenje problema koje im truje zrak, zemlju, more i njih i sve one koji žive u blizini. Da bi se ovaj dugogodišnji problem napokon riješio, saborski Odbor za okoliš kojim predsjedava Sandra Benčić pokreće raspravu na temu sanacije u Dugom Ratu. Možemo! će inzistirati na rješavanju brojnih slučajeva ekološke i građevinske devastacije obale, a Dugi Rat je jedan od najtragičnijih i najeklatantnijih primjera takve devastacije, zloupotrebe i zanemarivanja, kažu iz Možemo!


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!