18:39 / 25.12.2020.

Autor: Ivica Đuzel/Melita Homa/Tamara Marković/Dnevnik/IMS/HRT

Duh Božića u Splitu, Đakovu i Zagrebu

-

-

Foto: - / -

Božić se ove godine obilježava uz protuepidemijske mjere pa su središnji trgovi uglavnom prazni, a svete mise služene su uz manje prisutnih vjernika.
Božić se ove godine obilježava uz epidemiološke mjere pa su središnji trgovi uglavnom prazni, a svete mise služene su uz manje prisutnih vjernika. Zajedništvo, obitelj i mir možda su više nego ikad prije došli su u prvi plan.

Obilježavanje Božića ove godine preselilo se u "četiri zida" i među obitelji koje su se donekle uspjele okupiti unatoč ograničenjima. U Splitu je pala kiša pa su ulice gotovo prazne, a mir i tišina svjedoče ovom po svemu drugačijem Božiću. Jedino je uskrsno jutro ovoga proljeća bilo mirnije, kada je u Hrvatskoj bio na snazi proljetni "lockdown". Monsinjor Marin Barišić predvodio je svečano euharijstijsko slavlje u katedrali svetoga Dujma, čestitao je svima onima koji su dežurni na raznim poljima, ponajprije liječnicima, medicinskim sestrama i bolničkom osoblju. Čestitao je i bolesnima, usamljenima i starima, zazvao Gospodina da im da snage da žive u ovakvim okolnostima.

Policija kaže da većih incidenata nije bilo ni sinoć na Badnju večer niti danas. Nije bilo ni veće uporabe pirotehničkih sredstava, a niti gostiju i turista koje smo naviknuli gledati u ovo blagdansko doba. Ničega nije bilo osim izobilja hrane, kolača, pića, kako to obično bude te dobrih želja da će nam iduća godina biti bolja i zdravija, kazao je novinar Ivica  Đuzel.

Đakovčani također Božić provode u krugu obitelji. Đakovačke uilce bile su puste, a i kiša je padala cijeli dan. U đakovačkoj katedrali služeno pet svetih misa uz pridržavanje epidemioloških mjera, kazala je novinarka Melita Homa.

Kardinal Josip Bozanić u zagrebačkoj katedrali pozvao je vjernike na zajedništvo i zajedničko gledanje naprijed prema budućnosti. Istaknuo je da se svakome u ovako teškim vremenima mogu pojaviti sumnje i strahovi, ali je upravo današnji dan, Božić, ono što donosi vjeru, mir i nadu, izjavila je novinarka Tamara Marković.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!