10:01 / 29.12.2021.

Autor: Studio 4/HRT/D.D.

Dujmenović: Hitnim pacijentima nastojimo na vrijeme pružiti svu skrb koja im je potrebna

"Hitnim pacijentima nastojimo pružiti svu skrb koja im je potrebna"

"Hitnim pacijentima nastojimo pružiti svu skrb koja im je potrebna"

Foto: Studio 4/Edina Zuko / HRT/PIXSELL

Bez obzira što su uvjeti ovakvi kakvi jesu, bolnica u Sisku je spremna. Trenutno imamo kapacitete oko 80 kreveta koje možemo još proširiti za COVID pozitivne bolesnike. Naravno to opet uzrokuje pritisak na djelovanje i liječenje ne-COVID bolesnika, međutim nastojimo se organizirati tako da svim hitnim i onkološkim bolesnicima nastojimo na vrijeme pružiti svu skrb koja im je potrebna, rekao je Tomislav Dujmenović, ravnatelj Opće bolnice Sisak u HTV-ovoj emisiji "Studio 4".


Sisačko-moslavačka županija bila je i prije potresa jedna od ekonomski najmanje razvijenih županija Hrvatske. Osim potresa središnja Hrvatska našla se i pod udarom pandemije, što je bio dodatan problem i izazov. Neposredno nakon potresa zaraza nije eksplodirala.


- Već dugo se bolnica u Sisku, kao i svi, bori s COVID-om. Mi danas u bolnici imamo nešto više od 40 hospitaliziranih, od toga 5 bolesnika na respiratoru. Broj novooboljelih se direktno reflektira na broj hospitaliziranih nakon jedno 10-ak dana. Bez obzira što su uvjeti ovakvi kakvi jesu, bolnica u Sisku je spremna. Trenutno imamo kapacitete oko 80 kreveta koje možemo još proširiti za COVID pozitivne bolesnike. Naravno to opet uzrokuje da na pritisak na djelovanje i liječenje ne-COVID bolesnika, međutim nastojimo se organizirati tako da sve hitne i onkološke bolesnike nastojimo im na vrijeme pružiti svu skrb koja im je potrebna, rekao je dr. Tomislav Dujmenović, ravnatelj Opće bolnice Sisak.


- Trenutno imamo dovoljan broj zdravstvenih djelatnika, dovoljno liječnika, medicinskih sestara. Tijekom potresa jedan određeni dio liječnika i medicinskih sestara otišao je raditi u druge gradove, međutim za sada se uspijevamo pokrivati i uspijevamo pružiti zdravstvenu skrb za sve žitelje Sisačko-moslavačke županije, kako za COVID tako i za ne-COVID bolesnike. Hladni pogon cijelo ovo vrijeme nismo prekidali, sve specijalističke ambulante rade također, rade kirurške sale u nešto smanjenom obujmu, izvijestio je Tomislav Dujmenović.


Dujmenović kaže da su vremena nakon potresa za sisačku bolnicu bila teška, nepredvidiva i turbulentna jer pandemija još traje, a posljedice potresa i dalje su velike i vidljive.


- Bolnica radi, podigla se, imamo preko 300 kreveta, s radom je počeo središnji paviljon, nova zgrada, koja je izašla neoštećena iz potresa i koja radi punim kapacitetom. Isto, tijekom ove godine uspjeli smo napraviti obrtničke radove u zgradi kirurgije uz pomoć sredstva donatora, obnovili smo Odjel oftalmologije, u tijeku su radovi na Odjelu dermatologije, dobili smo uz pomoć grada Petrinje dva nova montažna objekta u koji smo smjestili odjele pulmologije, palijative i dugotrajnog liječenja iz Petrinje koji ima 28 kreveta, kaže Dujmenović.


 Dujmenović je rekao da je izrada projektne dokumentacije za četiri zgrade u tijeku i najavio njihovu sanaciju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!