Dujmenović: Hitnim pacijentima nastojimo na vrijeme pružiti svu skrb koja im je potrebna

29.12.2021.

10:01

Autor: Studio 4/HRT/D.D.

"Hitnim pacijentima nastojimo pružiti svu skrb koja im je potrebna"

"Hitnim pacijentima nastojimo pružiti svu skrb koja im je potrebna"

Foto: Studio 4/Edina Zuko / HRT/PIXSELL

Bez obzira što su uvjeti ovakvi kakvi jesu, bolnica u Sisku je spremna. Trenutno imamo kapacitete oko 80 kreveta koje možemo još proširiti za COVID pozitivne bolesnike. Naravno to opet uzrokuje pritisak na djelovanje i liječenje ne-COVID bolesnika, međutim nastojimo se organizirati tako da svim hitnim i onkološkim bolesnicima nastojimo na vrijeme pružiti svu skrb koja im je potrebna, rekao je Tomislav Dujmenović, ravnatelj Opće bolnice Sisak u HTV-ovoj emisiji "Studio 4".


Sisačko-moslavačka županija bila je i prije potresa jedna od ekonomski najmanje razvijenih županija Hrvatske. Osim potresa središnja Hrvatska našla se i pod udarom pandemije, što je bio dodatan problem i izazov. Neposredno nakon potresa zaraza nije eksplodirala.


- Već dugo se bolnica u Sisku, kao i svi, bori s COVID-om. Mi danas u bolnici imamo nešto više od 40 hospitaliziranih, od toga 5 bolesnika na respiratoru. Broj novooboljelih se direktno reflektira na broj hospitaliziranih nakon jedno 10-ak dana. Bez obzira što su uvjeti ovakvi kakvi jesu, bolnica u Sisku je spremna. Trenutno imamo kapacitete oko 80 kreveta koje možemo još proširiti za COVID pozitivne bolesnike. Naravno to opet uzrokuje da na pritisak na djelovanje i liječenje ne-COVID bolesnika, međutim nastojimo se organizirati tako da sve hitne i onkološke bolesnike nastojimo im na vrijeme pružiti svu skrb koja im je potrebna, rekao je dr. Tomislav Dujmenović, ravnatelj Opće bolnice Sisak.


- Trenutno imamo dovoljan broj zdravstvenih djelatnika, dovoljno liječnika, medicinskih sestara. Tijekom potresa jedan određeni dio liječnika i medicinskih sestara otišao je raditi u druge gradove, međutim za sada se uspijevamo pokrivati i uspijevamo pružiti zdravstvenu skrb za sve žitelje Sisačko-moslavačke županije, kako za COVID tako i za ne-COVID bolesnike. Hladni pogon cijelo ovo vrijeme nismo prekidali, sve specijalističke ambulante rade također, rade kirurške sale u nešto smanjenom obujmu, izvijestio je Tomislav Dujmenović.


Dujmenović kaže da su vremena nakon potresa za sisačku bolnicu bila teška, nepredvidiva i turbulentna jer pandemija još traje, a posljedice potresa i dalje su velike i vidljive.


- Bolnica radi, podigla se, imamo preko 300 kreveta, s radom je počeo središnji paviljon, nova zgrada, koja je izašla neoštećena iz potresa i koja radi punim kapacitetom. Isto, tijekom ove godine uspjeli smo napraviti obrtničke radove u zgradi kirurgije uz pomoć sredstva donatora, obnovili smo Odjel oftalmologije, u tijeku su radovi na Odjelu dermatologije, dobili smo uz pomoć grada Petrinje dva nova montažna objekta u koji smo smjestili odjele pulmologije, palijative i dugotrajnog liječenja iz Petrinje koji ima 28 kreveta, kaže Dujmenović.


 Dujmenović je rekao da je izrada projektne dokumentacije za četiri zgrade u tijeku i najavio njihovu sanaciju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!