07:25 / 06.09.2019.

Autor: M.Š./D.M./HRT/Hina

Dulibić: Preveliki zahtjevi sindikata zdravstva od 2,5 mlrd. kn

Foto: Marin Tironi/PIXSELL

Foto: Marin Tironi/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Pregovori su prekinuti jer sindikati nisu dobili ni izračune ni konkretnu ponudu. U srijedu se nastavljaju pregovori ali i prosvjedna akcija "Pet do 12".
Manje od tri sata trajali su kolektivni pregovori u Ministarstvu zdravstva. Očekivalo se da Vlada sindikatima iznese prijedlog u vezi s povećanjem plaće, no apregovori su prekinuti jer sindikati nisu dobili ni izračune ni konkretnu ponudu. Ministarstvu je sporan članak 49, vezano za prekovremeni rad, jer je riječ o velikim financijskim sredstvima i zbog podnesenih tužbi.

Preuzmite aplikaciju HRT Vijesti!

- Nije najbolje prošlo, nismo ni očekivali. Što reći nego da se saga nastavlja do srijede u 9 sati kad bi na stol trebali doći fiksni izračuni. Ministarstvo je imalo ponude, ali ništa konkretno. O tome ćemo detaljno razgovarati, izjavila je nakon današnjih pregovora Anica Prašnjak iz Sindikata medicinski setara i medicinskih tehničara. Kazala je kako je razočarana te dodala kako se "traži potvrditi da je članak 49 kao takav - ugovoren".

Zapelo oko članka 49. - prekovremeni rad

- Članak 49 ne utječe na tužbe, mi pregovaramo za ubuduće. Naš je zahtjev da se u članku 49 uvjeti rada računaju na sve sate koje radnik odrađuje u prekovremenom radu, izjavio je predsjednik Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Stjepan Topolnjak. Naglasio je kako ne pristaju na "manje od parafiranog" i neće razgovarati o "iznosima manjim od onih koji su bili dogovoreni".



Ministarstvo: Moramo se voditi fiskalnim mogćnostima

Iz Ministarstva zdravstva tvrde da su današnji pregovori išli u dobrom smjeru. "Danas možemo reći da je bilo uspješno. Razgovarali smo o nekim otvorenim pitanjima u određenim člancima kolektivnog ugovora. Naše medicinske sestre, liječnici i tehničari su vrhunski profesionalnci, zaslužuju veće plaće, ali mi se moramo voditi s našim fiskalnim mogućnostima", izjavio je državni tajnik Ministarstva zdravstva Tomislav Dulibić.



Prosvjed pred bolnicama i pred Ministarstvom 

Uoči nastavka pregovora o plaćama ispred Ministarstva zdravstva miran prosvjed u petak ujutro održali su Sindikat medicinskih sestara i tehničara te Samostalni sindikat zdravstva i socijalne skrbi. Također, održana je i prosvjedna akcija "Pet do 12" u KBC-u Zagreb te bolnicama u Puli i Ogulinu.

U 11.55 održan je prosvjed u KBC-u Zagreb te Općim bolnicama u Puli i Ogulinu. Vladi su poručili - da je zdravstvo u ozbiljnoj situaciji te da je nužno povećanje plaća i potpisivanje kolektivnog ugovora. Sindikati su najavili da će se mirni prosvjedi nastaviti idući tjedan u drugim bolnicama - KBC Sestre Milosrdnice, KB Sveti Duh, bolnici u Vinkovcima.

O tome gdje je zapelo i mogu li se sindikati i Vlada dogovoriti razgovaralo se u večerašnjoj Temi dana.



Tomislav Dulibić, državni tajnik u Ministarstvu zdravstva kaže da nigdje nije zapelo, da se sa sindikatima pregovara u dobroj vjeri i s poštovanjem. No, sadašnji maksimalistički zahtjevi, kaže, apsolutno se ne mogu prihvatiti jer ukupno s povećanjem koje sindikati traže, radilo bi se o cifri od oko 2,5 mlrd kuna.

Stjepan Topolnjak, predsjednik Samostalnog sindikata zdravstva ne slaže se da su zahtjevi megalomanski, kaže, konačno bi Vlada i premijer trebali shvatiti da su zdravstveni radnici potplaćeni, da su im uvjeti rada loši, da ih drastično fali i da sve više izlaze iz zemlje i iz sustava zdravstva.

- Radi se na poboljšanju uvjeta - odgovara Dulibić i dodaje: Sada imamo 1000 liječnika i 3 000 medicinskih sestara više nego kada smo ušli u EU, a u velikom djelu Hrvatske nemamo problema s nedostatkom liječnika.

Također napominje da je sadašnja Vlada povećala za 11 posto osnovicu u svim javnim službama u zadnje 3 godine. Smatra da će dogovor ipak biti postignut na tragu onoga što je bilo parafirano ranije.

Topolnjak smatra da bi se novac mogao naći ako se ima volje za to.

- Ukidanjem pdv-a za 1 posto radnici diljem Hrvatske ne dobivaju ništa, dobiva samo krupni kapital, a radi se o 2 mlrd kuna. Treba se konačno prihvatiti zdravstveni sustav i da on bude adekvatno plaćen - poručuje.

- Dodaci na uvjete rada stajali bi Ministarstvu oko 960 mil. kuna plus povećanje za iznimnu odgovornost s 12 na 20 i s 4 na 20 posto, na to ne možemo pristati - poručuje Dulibić.

- Potpisali smo jedan dodatak u kojem se kaže da pregovori moraju završiti najkasnije do 31. listopada, nećemo se dovoditi u situaciju da idemo na potpisivanje u zadnji tjedan. Nadamo se, očekujemo da ćemo sve riješiti, ako nas Vlada odbije u svim našim zahtjevima, naravno moramo omogućiti našim članovima i svim radnicima u zdravstvu da iskažu svoje nezadovoljstvo, sada će to biti kroz mirne prosvjede, ako ne dođe do dogovora, imat ćemo štrajk - zaključio je Topolnjak.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!