14:44 / 19.09.2020.

Autor: V.K./Dobro jutro, Hrtvatska/HRT

Dumić: Važno je pravovremeno primijetiti zaostajanje djeteta u rastu

-

-

Foto: - / -

Svake godine, 20. rujna, organizacije pacijenata diljem svijeta promoviraju i šire poruku o važnosti praćenja dječjeg rasta.
Svake godine, 20. rujna, organizacije pacijenata diljem svijeta promoviraju i šire poruku o važnosti praćenja dječjeg rasta.

Cilj je širiti poruku kampanje kako bi došla do što većeg broja roditelja diljem svijeta i obavijestila ih koliko su godišnje provjere rasta važne za njihovu djecu.

O ovoj temi u emisiji Dobro jutro, Hrvatska, govorili su prof. dr. sc. Miroslav Dumić, spec. endokrinolog i Sanja Sabljak, članica Hrvatskog saveza za rijetke bolesti .

Dumić je rekao kako je rast kompleksan i precizno reguliran proces na koji utječu genski faktori i okolina, a to je način prehrane, psihosocijalna situacija.

- Važno je pravovremeno primijetiti zaostajanje u rastu i tako će se doći do rane dijagnoze i moći će se primijeniti uspješna terapija za takvu djecu, rekao je profesor Dumić i dodao kako je zastoj u rastu često poremećaj niza organskih sustava.

Sabljak je majka dvojice dječaka i jednom je dijagnosticiran rijedak sindrom.

- Jakov je već po porodu bio loše. Budući da boluje od rijetke bolesti, trebalo je 4 tjedna da se otkrije što mu je. Oštećena mu je hipofiza, što je rijetka bolest, rekla je Sabljak.

- Danas on funkcionira dobro zahvaljujući nadomjesnoj hormonskoj terapiji. Učenik je 3. razreda osnovne škole i pohađa nastavu sa svojim vršnjacima, normalnog je rasta i normalno funkcionira, naglasila je mama Sabljak.

Dumić je naglasio kako se zaostatak u rastu nerijetko očituje u kasnijoj dobi.

- Roditelji mogu posumnjati da dijete zaostaje u rastu komparirajući njegovu visinu s visinom njegovih vršnjaka, ako ne prerasta odjeću i obuću, kazao je.

Istaknuo je kako je brzina rasta najveća u prvih godinu - dvije života. Do početka puberteta dijete raste između 4,5 i 5 centimetara godišnje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!