12:02 / 21.11.2018.

Autor: M.M./HRT

Dunavski kompas - platforma za lakšu integraciju migranata

-

-

Foto: - / -

U kinu Europa predstavljen je Dunavski kompas. Riječ je o internetskoj platformi koja služi za lakšu ekonomsku i društvenu integraciju migranata u Hrvatskoj.
U kinu Europa predstavljen je Dunavski kompas. Riječ je o internetskoj platformi koja služi za lakšu ekonomsku i društvenu integraciju migranata u Hrvatskoj.

Nastao je u suradnji Centra za mirovne studije i Vladina Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina.

"Govorimo o pravima vezanim za dolazak i boravak, rad, pokretanje vlastita poduzeća, poreze, zatim učenje lokalnog jezika, cijeli sustav obrazovanja, svakodnevni život koji uključuje sva socijalna prava koje građani imaju", rekla je Sara Kekuš iz Centra za mirovne studije.

Osim Hrvatske, u projektu sudjeluju i Slovenija, Austrija, Njemačka, BiH, Srbija, Mađarska, Slovačka i Češka.

Informacije objedinjene u platformi do sada su se nalazile na raznim mjestima i većinom nisu bile dostupne na stranim jezicima, pa je to bio poticaj za taj projekt.

Radi prikupljanja potrebnih informacija provedeni su brojni intervjui i testiranja korisnosti s migrantima, institucijama, organizacijama i volonterima, pa projekt nudi platformu sa cjelovitim pregledom informacija, kako bi integracija migranata lakše tekla.

"Dunavski kompas"  nije važan samo za strance koji dolaze u naše društvo, već je i velika pomoć onima koji trebaju informacije kako se vratiti Hrvatsku, kao i Hrvatima koji se privremeno ili stalno nalaze u nekoj od partnerskih zemalja dunavske regije.

U projektu sudjeluje i Vladin Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina.

Kroz "Dunavski kompas" želimo ponuditi središnje mjesto za sva integracijska pitanja, koje mogu koristiti migranti, ali i institucije i organizacije koje se u svakodnevnom radu susreću s njima, poručila je Sara Kekuš iz CMS-a.

Dodatno je važno promicanje europske mobilnosti. Naime, "Kompas" kao alat nije važan samo za strance koji dolaze u naše društvo, već je i velika pomoć onima koji trebaju informacije kako se vratiti Hrvatsku, kao i Hrvatima koji se privremeno ili stalno nalaze u nekoj od partnerskih zemalja dunavske regije, ističe Kekuš.

Hrvatska verzija "Kompasa" donosi sadržaj dostupan na hrvatskom i engleskom jeziku te jezicima najzastupljenijim među izbjegličkom populacijom - arapskom, perzijskom i urduu. "Dunavski kompas" izrađen je u sklopu projekta DRIM - Danube Region Information Platform for Economic Integration of Migrants, koji financira Interreg program Europske unije. Projekt koji vodi Znanstveno-istraživački centar Slovenske akademije znanosti i umjetnosti, a u Hrvatskoj provodi CMS sa strateškim partnerom Vladinim Uredom za ljudska prava i prava nacionalnih manjina počeo je 2017. i traje do lipnja iduće godine.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!