Đurđevčani će dobiti Centar za starije i osobe s invaliditetom

15.12.2022.

07:00

Autor: Sanja Kos-Bojanić/Regionalni dnevnik/HRT

Đurđevčani će dobiti Centar za starije i osobe s invaliditetom

Đurđevčani će dobiti Centar za starije i osobe s invaliditetom

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Bivša zgrada gradske uprave u Đurđevcu, u samom središtu grada, obnavlja se i uređuje u Centar za osobe s invaliditetom i starije i nemoćne. Budući da Đurđevac nema dom za starije i nemoćne veliko je zanimanje za korištenje usluga centra - za dnevni boravak i organizirano stanovanje.

Mirjana Mišulin iz Đurđevca je gerontodomaćica, svakodnevno obilazi domove i pomaže starijima. Otkako su čuli da se gradi Centar za starije i osobe s invaliditetom ne prestaju pitati kada će zgrada biti dovršena.

- Željno očekuju ovako nešto jer to im daje nekakvu sigurnost da će negdje biti smješteni, a pogotovo to što će biti smješteni u svom gradu, to jako puno znači, rekla je.

Dio prostora od čak dvije tisuće četvornih metara budućeg Centra koristit će i članovi Udruge osoba s invaliditetom.

- Naši članovi će imati najviše koristi od ovog prostora, osobe s invaliditetom kojima će biti osigurane dvije nove socijalne usluge organizirano stanovanje i poludnevni i dnevni boravak, rekla je Kristina Cvek, Gradsko društvo osoba s invaliditetom, Đurđevac.

Do sada u Đurđevcu osobe s invaliditetom i stariji nisu imali mogućnost organiziranog stanovanja u svom gradu niti dnevni boravak.

- Predviđen je kapacitet za kompletan grad Đurđevac i svi koji su cijeli život ovdje plaćali poreze i doprinose će imati osiguran smještaj, odnosno brigu i skrb u vrijeme kada im je to najpotrebnije, kada su osobe s invaliditetom ili kad ostare, rekao je gradonačelnik Đurđevca, Hrvoje Janči.

Zgrada u središtu Đurđevca, gradska palača Nöthig-Lichtenberg s kraja 19. stoljeća u stilu historicizma obnovom i preuređenjem zasjat će u punom sjaju.

- Od 20-ak milijuna kuna koje smo ugovorili, do sada je izvedeno 40%, a kompletni radovi bi sredinom godine trebali biti gotovi, građevina je podijeljena na tri dilatacije, imamo ove dvije kraje koje se nalazimo i jednu konzervatorsku, povijesnu, objasnio je Krešimir Habijanec, direktor Bistre, Đurđevac.

Obnova i uređenje bivše gradske upravne zgrade temeljita je i cjelovita, a njezinim uređenjem Đurđevčani će dobiti nove sadržaje visokog standarda kojih u tom gradu dosad nije bilo.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!