20:16 / 09.06.2021.

Autor: Hina/HRT/E.L.S.

Đurđević demantira da je pitanja Vidović Krišto ocijenila političkim

Zlata Đurđević

Zlata Đurđević

Foto: Boris Scitar/Vecernji list / PIXSELL

Kandidatkinja za predsjednicu Vrhovnog suda Zlata Đurđević je demantirala medijske napise u kojima je navedeno da je na saborskom Odboru za pravosuđe pitanje saborske zastupnice Karoline Vidović Krišto o statusu JNA ocijenila političkim.

Đurđević navodi da je niz medija objavilo neistinite informacije o njezinim odgovorima zastupnici Vidović Krišto na sjednici Odbora za pravosuđe na kojoj je ona bila jedno od četvero kandidata koji su jučer pred odborom predstavili svoje programe i odgovarali na pitanja.

- Ono što je objavljeno ne odgovara istini i usmjereno je na narušavanje moje reputacije i neovisnosti - navodi Đurđević.

Niz pitanja Vidović Krišto, kaže, odnosilo se na izjave političara, odlikovanja predsjednika Republike, političke ocjene sudskih odluka, političke podobnosti sudaca uključujući suce Vrhovnog suda zbog političkih procesa i odluka za vrijeme socijalističke Jugoslavije te na konkretne sudske odluke prema Ljubičiću i Glavašu.

- Četvrto pitanje na koje predsjedavajući nije dozvolio odgovor, a na koje se mediji referiraju glasilo je: 'Jedan od tih sudaca Željko Horvatović koji je u presudi Branimiru Glavašu rekao da je 1991. jedina legalna vojska bila JNA pa me zanima Vaš stav o tome. Je li JNA bila legalna vojska ili agresorska postrojba nakon proglašenja hrvatske neovisnosti 25. lipnja 1991.'

Nakon što sam čula četiri opsežna pitanja imala sam načelan komentar da su pitanja političke naravi što je nesporno te sam istaknula da kao kandidatkinja za predsjednicu Vrhovnog suda ne mogu ulaziti u političke rasprave, niti sam u političkoj kampanji - navodi Đurđević.

Predsjedavajući je, kaže, nakon 2 sata i 45 minuta prekinuo njezino ispitivanje i nije dopustio konkretan odgovor na dodatno pitanje o pravnom mišljenju suca Horvatovića o statusu JNA u predmetu Glavaš.

Đurđević navodi da je na pitanja zastupnice Vidović Krišto odgovarala zbog digniteta Hrvatskog sabora i njezine funkciju saborske zastupnice.

- U nijednoj drugoj situaciji ne bih dopustila biti ispitivana od strane osobe koja već duže vrijeme zloupotrebljava slobodu političkog govora te zagađuje hrvatski javni prostor širenjem mržnje, netrpeljivosti i netolerancije, a sada i otvoreno politički napada na suce te koja je o meni osobno nakon predsjednikova prijedloga u javnosti iznijela niz besprizornih uvreda i laži te divljačkih verbalnih napada utemeljenih na rasističkoj ideologiji - poručila je Đurđević.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!