Đuro ne bi mogao skrbiti o oboljeloj supruzi, bez palijativnog tima

09.10.2021.

22:07

Autor: Martina Klaić/Dnevnik/IMS/I.Z./HRT

Palijativna skrb

Palijativna skrb

Foto: Dnevnik / HRT

"Neka nitko ne bude izostavljen" slogan je pod kojim je obilježen Svjetski dan hospicija i palijativne skrbi. Potrebitih je sve više, a važnu ulogu u najtežim trenucima imaju palijativni timovi i volonteri koji onima koji su u terminalnoj fazi bolesti pružaju pomoć i utjehu. Bez pomoći palijativnog tima gospodin Đuro nije se mogao skrbiti o svojoj supruzi oboljeloj od karcinoma. 


- Voziti u bolnicu da mi pomognu, ići u ljekarnu, kupiti u trgovinu ili oko nje, hraniti je, presvlačiti je, rekao je Đuro Kašovski.

Mogao je doći do njih u svako doba dana i noći i to mu je bilo iznimno važno.

- Puno stvari sam naučio od njih i puno su mi olakšale oko supruge da ju mogu zbrinuti do kraja, dodao je Đuro.

Koliko god da je teško svakodnevno gledati umiruće, za mobilni palijativni tim taj posao je zvanje.

- Našim bolesnicima najviše treba jedna topla, ljudska riječ, jedan topli pristup koji tog bolesnika prihvaća sa svim onom što on jest, naglasila je koordinatorica palijativne skrbi Doma zdravlja Zagreb - Istok Jelena Bilić.

Potrebitih je svakim danom sve više. Posebno mladih u terminalnoj fazi bolesti.

- Ponekad je potrebno da imaju i jedan prostor gdje oni mogu dobiti jednu kvalitetu života i dobiti adekvatnu, simptomatsku terapiju i psihičku i duhovnu potporu u toj fazi svoje bolesti, istaknula je voditeljica palijativnog odjela Specijalne bolnice za plućne bolesti Gordana Štirjan Marković, dr. med., spec. int. med. 

Važnu ulogu u potpori bolesnicima imaju i volonteri.

- Glavno jelo su naši profesionalci i sustav, liječnici i medicinske sestre, ali okus tog jela može biti značajno promijenjen ako su uključeni i volonteri.

- Oni pružaju jednu ljudsku podršku i jedna su važna karika za obitelj, poručila je voditeljica psihosocijalne podrške i koordinatorica volontera udruge "La Verna" Olivera Kapetanović.

Važnost te karike na svojoj je koži osjetio gospodin Đuro i zato je nakon smrti supruge i sam postao volonter.

- Pa mogu vam reći da sam onda i ja sretan je l' vidiš da si nekome pomogao u najtežim trenucima kao što su i meni pomagali, rekao je Đuro Kašovski.

Volonteri su začin palijative. Uz njih je, koliko god težak, život ipak lakši.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!