19:48 / 15.05.2021.

Autor: Dnevnik/IMS/HRT/J.L.

Đuro Sessa u Dnevniku HTV-a o lokalnim izborima

Đuro Sessa, predsjednik DIP-a

Đuro Sessa, predsjednik DIP-a

Foto: HTV / HRT

Od ponoći je na snazi izborna šutnja uoči sutrašnjih, osmih lokalnih izbora od hrvatske neovisnosti. Zabranjene su bilo kakve predizborne aktivnosti, a ne smiju se objavljivati ni predizborne ankete. 

Predsjednik Državnog izbornog povjerenstva Đuro Sessa rekao je u Dnevniku HTV-a da je glasovanje na lokalnim izborima organizirano kao i uvijek na biračkim mjestima.

-  U lokalnim izborima nema preferencijalnog glasanja, glasa se samo zaokruživanjem rednog broja uz kandidata, odnosno liste, rekao je. 

Lokalni izbori najzahtjevniji su za pripremu i organizaciju, više je od 1.200 glasačkih listića, 6.500 biračkih mjesta, više od 4.000 izbornih sudionika.

Do sutra do 19 sati traje izborna šutnja, a kršenja su uobičajena - putem društvenih mreža, nešto plakata i letaka.

- Time se Državno izborno povjerenstvo izravno ne bavi, to rade županijska i gradska povjerenstva, tumači Sessa i poručuje da bi bilo dobro kada bi se svi suzdržavali i poštivali izbornu šutnju čija je suština da se nikoga ne propagira te da se i sami birači odmore od izbornih poruka. 

Pravo glasa imaju i osobe u samoizolaciji i izolaciji

- Birači će na biračko mjesto morati doći s maskama, rekao je pozvao birače da poštuju epidemiološke mjere, i zbog drugih i zbog sebe. Osobe koje su kod kuće zbog samoizolacije, a ima ih preko 700, glasovat će same, u mjestu gdje se nalaze, a osobe koje su zaražene COVID-19 glasovat će uz pomoć druge osobe bez direktnog kontakta između članova biračkog odbora i zaražene osobe, kaže i moli za razumijevanje i strpljenje kako bi izbori prošli uredno i mirno, kazao je.

U Sisačko-moslavačkoj županiji organizirano je glasovanje u šatorima

- Ima 25 šatora na Banovini, to nije preveliki broj jer su lokalna povjerenstva našla odgovarajuće zamjenske prostore. To su profesionalni, vojni šatori, rekao je i zahvalio Stožeru civilne zaštite koji je sve organizirao. 

Svi sudionici lokalnih izbora imaju zakonsku obvezu podnijeti financijska izvješća najkasnije sedam dana prije izbora i 30 dana nakon njih, a dosad je zanemariv broj onih koji to nisu učinili. 

Lokalni izbori jedini su izbori na kojima se glasuje po mjestu prebivališta

- Ovo su jedini izbori na kojima se može glasati samo prema mjestu prebivališta. Bio bi preveliki organizacijski problem organizirati glasanje izvan mjesta prebivališta. Preko 72.000 ljudi radi na ovim izborima, to je nakon mobilizacije najveća akcija koja se u Hrvatskoj može provesti, naglasio je.

Birališta se sutra otvaraju u 7, a zatvaraju u 19 sati. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!