Đuroković: Imamo vrh vodnog vala u Hrvatskoj Kostajnici

17.05.2023.

19:46

Autor: T.D./Dnevnik/HRT

Zrinka Grancarić i Zoran Đuroković

Zrinka Grancarić i Zoran Đuroković

Foto: HTV / HRT

U Hrvatskoj Kostajnici, gdje je vodostaj Une u 18 sati iznosio 497 centimetara je reporterka HTV-a Zrinka Grancarić koja je u Dnevniku razgovarala sa Zoranom Đurokovićem, generalnim direktorom Hrvatskih voda koji je rekao kako nikada nije bio ovoliki front u Hrvatskoj napadnut jer je kiša padala na teritoriju cijele Hrvatske.

- Imamo pet izvanrednih stanja od poplava, devet izvanrednih obrana, 17 redovnih obrana i 20 vodotoka je u različitim stupnjevima obrane gdje se provode mjere diljem Hrvatske, rekao je Zoran Đuroković.

Naglasio je kako je više tisuća ljudi aktivno u Hrvatskoj Kostajnici.

- Imamo vrh vodnog vala u Hrvatskoj Kostajnici. Vodostaj je dosegao plus 498 što je na granici do 500 centimetara. Čini se što se može. Uspjeli smo sniziti razine zaobalnih voda. Una ne može otići prema kućama. Imamo veliko procjeđivanje jer je Hrvatska Kostajnica star grad. Una izbija u ulice Hrvatske Kostajnice. Crpkama sve vraćamo i uz pomoć svih službi držimo situaciju pod kontrolom. Neke su kuće ugrožene. Nije moguće sve sačuvati, ali gledamo minimizirati štetu, rekao je.

Ekstremno visoki vodostaji


Nalazimo se pred maksimalnim vršnim opterećenjima, prema riječima Zorana Đurokovića.

- Korana i Kupa dosegle su vrijednosti - plus 845 centimetara. Ponešto centimetara još može narasti, ali to bi bio vrh vodnog vala. To su ekstremno visoki vodostaji. To je treći po visini vodni val u povijesti, rekao je.

"Neke su kuće preblizu rijekama"


Istaknuo je kako se nije dogodilo nijedno puknuće nasipa.

- U Hrvatskoj je 4.100 kilometara nasipa i nigdje nasip nije popustio. Lokalne bujice su napravile probleme i imamo područja koja nisu branjena. Prilikom prostornog planiranja i gradnje tijekom prošlih desetljeća nije se baš brinulo na kojim pozicijama se određene kuće grade. Pokušavamo uskladiti gradnju kuća s obranama od poplava, ali neke su kuće preblizu rijekama, zaključio je.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!