16:36 / 31.01.2022.

Autor: T.D./HRT/Hina

Đuroković: Projektom VEPAR unaprjeđuje se sustav obrane od poplava

Zoran Đuroković

Zoran Đuroković

Foto: Dubravka Petric / Pixsell

Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković ocijenio je u ponedjeljak u Osijeku da je negrađevinski projekt obrane od poplave VEPAR alat kojim će se pružiti veća sigurnost građanima i kojim se unaprjeđuje sustav obrane od poplava.


Na prvoj godišnjoj konferenciji projekta unaprjeđenja negrađevinskih mjera upravljanja rizicima od poplava u Hrvatskoj VEPAR predstavljen je dio dosad provedenih aktivnosti.

Projekt, vrijedan nešto više od 250 milijuna kuna, sufinancira se iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a obuhvaća aktivnosti na osiguranju alata, tehničkih materijala i studija za unaprijeđeno praćenje, analize te pronalaženje optimalnih rješenja za integralno i održivo upravljanje vodama, vodnim okolišem i rizicima od poplava u Hrvatskoj. Korisnik projekta su Hrvatske vode, a partner je Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ).

- U današnje vrijeme mora se puno pažnje posvetiti samoj pripremi obrana od poplava i zato zapravo služe negrađevinski projekti, rekao je Đuroković, dodajući kako se iz projekta nabavlja oprema, 54 crpke, 34 kilometra boks barijera, čamci, terenska vozila, geomembrane i sve ono što daje dodatnu sigurnost u obrani od poplava.

Generalni direktor Hrvatskih voda istaknuo je da će biti pokriveno područje od šest tisuća kilometara vodotoka, čija će korita biti dodatno snimljena kako bi se izgradili odgovarajući hidrološki modeli i imali bolje informacije o prognozi vodostaja.

- Zbog toga je puno lakše na vrijeme se pripremiti jer jedan dan puno znači kada imate podatke vezane uz prognozu vodostaja i scenarija koji se može dogoditi. Mogu se prije mobilizirati snage i tako ste uspješniji u provedbi obrane od poplava, rekao je Đuroković.

Istaknuo je da projekt utječe i na smanjenje rizika od poplava jer će pokriti izradu svih potrebnih modela i podataka koji nedostaju na području slijeva te pružiti veću sigurnost i zaštitu građana.

Najavio je i izgradnju obrazovnog centra za obranu od poplava u Baranji, pokraj Crpne stanice Podunavlja, vrijednog 12 milijuna kuna.

- To je nadograđivanje na kvalitetnu bazu podataka, na do sada vrlo uspješno provođenje mjera obrane od poplava Hrvatskih voda, ali isto tako i na buduću bolju izobrazbu naših vodočuvara i svih onih koji sudjeluju u obrani od poplava, zaključio je.

Zamjenik glavne ravnateljice DHMZ-a Ivan Guttler rekao je da u idućim desetljećima možemo očekivati jače klimatske promjene.

- Ako budemo rješavali uzroke, a to su emisije stakleničkih plinova, i te će promjene biti manje, rekao je Guttler i dodao kako se projekt VEPAR radi pravodobno jer su klimatske promjene u rasponu unutar kojega se još možemo prilagoditi. Za DHMZ taj je projekt iznimno važan jer će omogućiti usavršavanje sustava za motrenje i sustava za prognozu, poručio je Guttler.

Projekt nam daje veliki izvor stalnih podataka i tehničke mjere koje će smanjiti štete i opasnosti za stanovništvo, rekao je ravnatelj uprave za EU fondove Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja Marko Markić, dodajući da je nužan uvjet razvoja društva osjećaj sigurnosti za investiranje i život na određenim područjima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!