Đuroković: Sad smo na vršnom opterećenju, svi nasipi su u dobrom stanju

05.08.2023.

20:09

Autor: Dnevnik/IMS/T.D./HRT

Zbog poplava i visokih vodostaja u Sloveniji, ali i kiše koja je padala u našoj zemlji, od jučer rastu vodostaji rijeka. Stanje je kritično u općini Brdovec kod Zaprešića, gdje se izlila Sava. Odsječene su kuće, ljudi evakuirani. 

Reporter HTV-a Mladen Sirovica javio se u Dnevnik s oteretnog kanala Sava - Odra te rekao kako aktiviranje kanala Sava - Odra dovoljno govori o ozbiljnosti situacije.

- Riječ je o kanalu u obrani od poplave za Zagreb od presudne važnosti, ali ga treba aktivirati tek svakih nekoliko godina. Njegovo aktiviranje govori da je situacija prilično dramatična, dodao je.

Sirovica je razgovarao s direktorom Hrvatskih voda Zoranom Đurokovićem koji je rekao da rasterećenjem gotovo četvrtine savskih voda prema Odranskom polju rasterećuje se vodostaj na području Grada Zagreba.

- Ona je sad na razini plus 440. Sigurno da bi bila značajno viša da nemamo rasterećenja dijela voda u Odransko polje. Niži vodostaj, mini pritisak na nasipe i veća sigurnost obrane od poplava. To je ključni objekt u zaštiti od poplava Grada Zagreba koji je u funkciji. Vidi se da je sustav obrana od poplava Grada Zagreba tradicionalno dobro osmišljen, rekao je.

"Ugroze ne bi trebalo biti"


Naglasio je kako neće biti dodatnog dotoka iz Slovenije.


- Sad smo na vršnom opterećenju. Još rijeka Krapina prihranjuje područje Grada Zagreba i drži tu razinu vodostaja. Ovo će potrajati 24 sata. Neće tako doći do opadanja vodostaja u Gradu Zagrebu. Ugroze ne bi trebalo biti. Svi nasipi su u dobrom stanju koji se redovito obilaze i kontroliraju. Sljedećeg dana više ćemo pažnje posvetiti velikogoričkom području i području Općine Rugvica, rekao je.

"Smatramo da će sve skupa izdržati"


Smatra kako na svim dijelovima treba biti oprezan.


- Pretpostavili smo na 3.600-3.900 kubnih metara, a to su bili podaci od kolega iz Slovenije o mogućim dotocima. Digli smo razine od poplava u nizvodnom području na nešto višu razinu kako nas ništa ne bi iznenadilo. Smatramo da će sve skupa izdržati, posebice rijeka Kupa neće imati neke velike količine, Karlovac nema nikakvih problema, neće biti uspostave nikakvih redovnih mjera obrane od poplava. Velike količine vode upuštamo u Lonjsko polje, tako da ćemo održati razinu vodostaja u rijeci Savi duž cijelog vodostaja. Treba biti oprezan jer radi se o puno kilometara nasipa gdje može biti neki incident. Snage su na terenu, rekao je.

Naglasio je i da manji dotoci Kupe u Savu na području Petrinje i Siska znače lakši protok savskih voda prema Jasenovcu i ukupnu obranu na tom području.

Na području Općine Brdovec došlo je do kontakata vode s 50-ak kuća.


- Tamo nema nasipa. Bilježimo tamo određene štete. Nemamo druge dojave za druga mjesta o značajnijim štetama. Trebamo imati povjerenja u sustav obrane od poplava u Hrvatskoj. Stalno dograđujemo nasipe i održavamo sustav, rekao je.


"Ne treba prometovati čamcima niti se približavati rijekama"


Poručio je kako se građani ne bi trebali u ovim trenucima primicati obalama zbog snage udara rijeke Save.


- Ne treba prometovati čamcima niti se približavati rijekama jer su iznimno brze, mutne i opasne, zaključio je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!