Dušni dan - u sjećanje na umrle vjernike

02.11.2022.

08:49

Autor: T.V./HRT

Mirogoj

Mirogoj

Foto: Marko Lukunic / PIXSELL

Dušni je dan - dan kada se prisjećamo svih svojih pokojnika. Građani i danas odlaze na groblja, pale svijeće i polažu cvijeće svojim najmilijima te odlaze na euharistije. 

U crkvama se služe mise za sve duše umrlih vjernika. Prema tradiciji, na ovaj dan obilaze se grobovi pokojnika, premda se običaj, zbog toga što je blagdan Svih svetih u većini zemalja i neradni dan, posjećivanja grobova premjestio i na 1. studenoga.

- Na taj dan se dođe baš svojim pokojnicima. Za mir duše njihove molitva. Jučer smo išli baš za Svisvete, ali to je normalno da idu i jučer. Najviše ljudi ide zapravo prvoga, rekla je Katica.

- Pokoj i mir svim dušama, sjećanje na najdraže i sve ostale, ali i branitelje također, govori Paula.

- Posjetim sve moje pokojne taj dan, iako sam bila jučer i molim za njihove duše, naglasila je Danica.

Datumska povezanost blagdana Svih svetih i Dušnog dana dobra je prilika za razmišljanje o vječnosti. Treba se upitati očekuje li uopće suvremeni čovjek vječni život ili vjeruje da to pripada već preživjeloj mitologiji. U našem vremenu, više no u prošlosti, čovjek je toliko zauzet zemaljskim stvarima da mu biva teško misliti na Boga kao protagonista povijesti i našeg života, rekao je papa Benedikt XVI. Blagdan Svih svetih i Dušni dan mogu biti vrlo poticajni za razmišljanje o tome.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!