Dušni je dan

02.11.2021.

08:43

Autor: V.G./HRT/IMS

Mirogoj

Mirogoj

Foto: Sanjin Strukic / PIXSELL

Dušni je dan - dan kada se prisjećamo svih svojih pokojnika. Građani i danas odlaze na groblja, pale svijeće i polažu cvijeće svojim najmilijima te odlaze na euharistije. 

Uoči blagdana Svih svetih i Dušnog dana vojni i policijski kapelani služili su mise zadušnice u svim policijskim i vojnim kapelanijama.

A za sve poginule i nakon Domovinskog rata preminule hrvatske branitelje održana je središnja misa zadušnica u zavjetnoj crkvi Svete Mati Slobode na zagrebačkom Jarunu. Predvodio ju je vojni ordinariji monsinjor Jure Bogdan, a nakon mise kod spomen-obilježja na istočnom pročelju crkve položeni vijenci i zapaljene svijeće.

- Memento mori... sjeti se da si smrtan, tako su se međusobno pozdravljali rimski generali pobjednici i to je prihvatila stara kršćanska duhovnost. Memorare novisime - sjeti se posljednjih stvari, rekao je Bogdan.

- Čuli smo i riječi ohrabrenja vojnog ordinarija koji nas je podsjetio na važnost iskazivanja zahvale prema svakom hrvatskom branitelju, prema ljudima kojima dugujemo slobodu, rekao je Tomo Medved, ministar branitelja.
Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!