16:09 / 24.10.2018.

Autor: S.M./HRT/Hina

Duspara traži posebni status S. Broda kako bi i zrak bio čišći

Foto: Ivica Galovic/PIXSELL

Foto: Ivica Galovic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Očekujem potporu države i uvođenje mjera koje će pridonijeti smanjenju onečišćenja u Slavonskom Brodu radi poboljšanja kvalitete života svih Brođana, poručio je gradonačelnik Duspara.
Gradonačelnik Slavonskog Broda Mirko Duspara zatražio je potporu mjerodavnih institucija u borbi za čišći zrak, i to dodjeljivanjem kategorije posebnog statusa za grad i njegove građane vezano za energetsku obnovu fasada te zamjenu starih ložišta na kruta goriva prirodnim plinom.

- U Slavonskom Brodu novi prosvjed zbog onečišćenja zraka 
- Prihvaćen protokol za čišći zrak u Slavonskom Brodu
Slavonski Brod traži hitnu reakciju zbog onečišćenja zraka 

"Unatoč aktivnostima kojima Grad pridonosi stvaranju zdravije sredine za građane Slavonskog Broda, poput energetske obnove zgrada u svom vlasništvu, plinofikacije i drugih mjera, koncentracija onečišćenja na koju nemamo direktnog utjecaja i dalje je zabrinjavajuća. Stoga očekujem potporu države i uvođenje mjera koje će pridonijeti smanjenju onečišćenja u Slavonskom Brodu radi poboljšanja kvalitete života svih njegovih stanovnika", poručio je Duspara.

Iz Grada Slavonskog Broda u priopćenju navode da je Duspara dopis s prijedlogom konkretnih mjera 18. listopada uputio premijeru Andreju Plenkoviću, Ministarstvu zaštite okoliša i energetike te JANAF-u. Prije svega traži utvrđivanje posebnog statusa građana Slavonskog Broda u nizu javnih natječaja vezanih uz energetsku obnovu.

Velik utjecaj na smanjenje onečišćenja zraka imalo bi i premještanje graničnog prijelaza i naplatnih kućica na autocesti kojom prolazi 17,5 milijuna vozila godišnje. Pomicanjem naplatnih kućica vozači bi morali smanjiti brzinu vožnje, što bi uvelike umanjilo i emisiju plinova u okoliš. S druge strane, ističu, granični prijelaz utječe na kvalitetu zraka zbog dugog zadržavanja automobila i kamiona koji ne gase motore i time kontinuirano zagađuju ionako slabo kvalitetan zrak u Slavonskom Brodu. Grad se zauzima i za plaćanje tzv. ekološke rente za onečišćenje koje je prouzročio JANAF.

Uvođenjem navedenih mjera, tvrde u Slavonskom Brodu, znatno bi se smanjila količina lebdećih čestica u zraku koji Brođani udišu te bi im se olakšali zahvati poput energetske obnove kuća, što je preduvjet za njihovo zdravije življenje u domovima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!