11:25 / 09.12.2018.

Autor: Zoran Kukilo/HRT

Dva Damira spašavaju ljudske živote

-

-

Foto: - / -

Moždani i srčani udari, teške traume i lomovi, trudnice - niz je slučajeva kad se bolesnik mora hitno prebacivati na kopno.
Trajektom plovimo iz Splita prema Supetru, uglavnom su to ugodne plovidbe koje traju otprilike jedan sat. No u Supetru ćemo vas upoznati s čovjekom koji svojim brodom ovih 10 milja mora proći mnogo, mnogo brže nego trajekt. I uglavnom te plovidbe i nisu ugodne jer često je riječ o spašavanju ljudskih života.

Splićanin Damir Poljak jedini se sa svojim 12-metarskim brodom javio na natječaj za koncesiju za pomorski prijevoz Hitne medicinske pomoći od Supetra do splitske bolnice, točnije lučice u Zenti. Pomoćnik u poslu je Supetranin Damir Klinčić. Dva Damira imaju mnogo više hitnih plovidbi do Splita nego što biste pretpostavili.

"Godišnja je razina oko 500 intervencija, znači zimi ima 30 u prosjeku, a ljeti  do 45 pa i 50 jer tu su turisti, lome se, trudnica ima dosta", kaže Damir Poljak.

"Morate biti 24 sata, sedam dana u tjednu, 365 dana u godini non-stop dežurni, morate biti pri mobitelu i sigurno da je stresan posao", kaže Damir Klinčić.

Kad mobitel zazvoni, brod mora biti spreman za isplovljavanje za najviše desetak minuta, a prosječna plovidba do Splita traje dvostruko dulje.

"Svaka intervencija nosi sa sobom neke male traume. Ne ide nitko na izlet čim ide u bolnicu, ima psihijatrijskih slučajeva gdje su u pratnji 2, 3 policajca koji prate jednu običnu ženu od 50 kilograma", kaže Poljak.

Veseli podatak da na Braču ne nedostaje trudnica. Dva su Damira nenaspavana jer je mobitel zvonio usred noći. Unatoč buri od 35 čvorova, kažu kako nisu štedili ni plovilo ni sebe.

Maloprije su saznali da je porođaj prošao dobro.

Moždani i srčani udari, teške traume i lomovi, trudnice - niz je slučajeva kad se bolesnik mora hitno prebacivati na kopno. Mogućnost prijevoza gliserom velika je stvar i za Hitnu medicisku pomoć i za sve Bračane, kaže dr. Marčelo Štambuk, koji radi u ispostavi Hitne medicine Supetar - Brač.

Helikopter iz transportne eskadrile Hrvatskog ratnog zrakoplovstva ipak je najvažniji za hitni prijevoz pacijenata i s Brača i sa svih dalmatinskih otoka, te polutoka Pelješca. Godišnje preveze oko 450 osoba. Helidrom je pokraj Selaca na istočnom kraju otoka, daleko za sjevernu gusto naseljenu obalu Brača pa se priprema i njegova gradnja pokraj Supetra.

Brač trenutačno ima čak 14 i pol tisuća stanovnika. Za razliku od velikog ostatka Hrvatske stanovništvo otoka raste. I stari i mladi Bračani mogu biti zadovoljni i medicinskom zaštitom i hitnim brodskim prijevozom do Splita. Dva su Damira spremna, non-stop.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!