17:06 / 18.05.2020.

Autor: Ante Raić/T.D./Regionalni Dnevnik/HRT

Dva mjeseca od potresa u Zagrebu: obnova centra, izmjene parkiranja na Zrinjevcu

-

-

Foto: - / -

Slika Zrinjevca punog automobila odlazi u povijest. Od danas ujutro sve će biti kao prije, a besplatno parkiranje usred parkova mnogima će ostati samo lijepo sjećanje.
U petak će se napuniti dva mjeseca od potresa koji je pogodio Zagreb, a život se, koliko je to moguće, normalizira. Od danas više nije dopušteno parkiranje na javnim površinama koje nisu za to predviđene pa će parkiranje u središtu grada ponovno postati problematično.

Slika Zrinjevca punog automobila odlazi u povijest. Od danas ujutro sve će biti kao prije, a besplatno parkiranje usred parkova mnogima će ostati samo lijepo sjećanje.

- Mi smo danas ovdje od 6 sati, spriječili smo 53 pokušaja ulaska za Zrinjevac. Naši građani su tu čak bili, mogu reći, i zadovoljni, prihvatili su tu mjeru, shvatili su i nije bilo nikakvoga otpora, kaže Željko Renić, pomoćnik pročelnika za komunalno i prometno redarstvo.

Jutros oko 9 sati na Zrinjevcu su bila još četiri automobila, vlasnici su zasad prošli samo s upozorenjem. A svi kojima su stanovi oštećeni u potresu imaju pravo na besplatno parkiranje u garažama Zagrebparkinga u središta grada. Istodobno, nastavljaju se sanirati posljedice potresa. Jutros je dizalica stigla nasred "špice", u Bogovićevu ulicu.- Utvrdili smo da je došlo do jakih oštećenje objekta, oštećenje zidne konstrukcije i vijenca, što predstavlja veliki problem od pada, angažirali smo i vlasnike nekretnina, ističe Dario Krnjaković iz Sektora za građenje i sanaciju oštećenih objekata.

U Bogovićevoj će se morati postaviti skela, no to je samo jedna od brojnih oštećenih zgrada koje svojom fasadom čine Zagreb kakav poznajemo.

- Idemo zajedno s kolegama i mehanizacijom i radimo procjene. Kada napravimo procjenu, odlučujemo je li kuću potrebno 3D snimiti, fotografirati detaljno, posebice one kuće koje nemaju arhivsku građu, objašnjava Stipe Tutiš, pročelnik Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode.

Sljedeća na redu je zgrada na raskrižju Jurišićeve i Kurelčeve, s koje će se tijekom ovoga tjedna skidati kupola.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!