12:37 / 24.08.2020.

Autor: V.K./Hina

Dva nova slučaja zaraze koronavirusom u Varaždinskoj županiji

Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

U posljednja 24 sata u Varaždinskoj županiji zabilježena su dva nova slučaja zaraze koronavirusom, izvijestio je županijski Stožer civilne zaštite.
U posljednja 24 sata u Varaždinskoj županiji zabilježena su dva nova slučaja zaraze koronavirusom, izvijestio je županijski Stožer civilne zaštite.

U jednom slučaju radi se o zdravstvenom djelatniku koji je asimptomatski, a koji je po isteku 14-dnevne samoizolacije testiran preventivno prije povratka na posao. U drugom slučaju radi se o 80-godišnjoj ženi koja je hospitalizirana, a epidemiološka obrada je još u tijeku.

Iz županijskog Stožera ističu kako je jasno da različiti ljudi imaju različito gledanje na to koliku opasnost koronavirus zaista predstavlja za zajednicu.

- No, bez obzira na različita stajališta, nitko ne može osporiti činjenicu da ovaj virus ima izravan utjecaj na naš zdravstveni sustav i da svaki novi slučaj predstavlja opterećenje i uskraćuje resurse na svim razinama, navodi se u priopćenju.

Po podacima županijskog Stožera u preventivnoj mjeri samoizolacije je 25 zdravstvenih djelatnika, među kojima su četiri anesteziologa, po dva neurokirurga i kirurga, dva tima primarne zdravstvene zaštite i jedan tim hitne medicinske pomoći.

- Ovo bi trebao bi dovoljan argument da svi građani shvate da je borba protiv širenja virusa zajednička te da nitko ne bi olako trebao shvaćati mjere i preporuke Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Narušena zdravstvena mreža u vrijeme epidemije je najlošija stvar koja nam se može dogoditi, a tiče se svakog od nas, naglašavaju iz Stožera civilne zaštite Varaždinske županije.

Posljednje dvije zaraze povećavaju broj aktivnih slučajeva na području Varaždinske županije na 49, na liječenju u Općoj bolnici Varaždin nalazi se devet osoba. Ostalih 40 zaraženih osoba liječi se izolirano kod kuće i pod aktivnim su zdravstvenim nadzorom infektologa.

Od početka epidemije u Varaždinskoj županiji je 117 registriranih slučajeva zaraze i dodatnih 15 slučajeva koji se pripisuju zbog prijavljenog mjesta prebivališta.

Pod mjerom samoizolacije nalazi se 270 osoba, a sve su bliski kontakti potvrđeno zaraženih.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!