20:02 / 09.06.2018.

Autor: S.M./HRT

Dva požara u Zagrebu - u skladištu u Heinzelovoj ulici i u C.I.O.S.-u u Jankomiru

Požar u Heinzelovoj, foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Požar u Heinzelovoj, foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Nakon završetka gašenja, obavit će se očevid te će se znati uzrok nastanka požara, objavio je Ured za upravljanje u hitnim situacijama Grada Zagreba.
Lokalizirani su požari koji su buknuli danas u Zagrebu - u C.I.O.S.-u i u Heinzelovoj ulici 66. Pri gašenju požara jedan vatrogasac lakše je ozlijeđen.

Požar u zapadnom dijelu grada, gdje gori zgrada tvrtke C.I.O.S.-a za prikupljanje i preradu otpada, gasi 85 vatrogasaca i  23 vozila. Radi se o požaru otpada površine oko 20 x 20 m.

Gori otpadni namještaj i drugi glomazni otpad uz ogradu otvorenog skladišta, a sva postrojenja i upravne zgrade su sigurni.

Vatrogasci su objavili da su dojavu o požaru u C.I.O.S.-u primili u 20.06 te da su ondje uputili i neka vozila s požarišta u istočnom dijelu grada, u Heinzleovoj ulici. Ondje će vatrogasci vjerojatno ostati cijelu noć. 

Uprava C.I.O.S.-a izvijestila je da su nadzorne kamere snimile početak incidenta. Prvom internom analizom snimke nadzorne kamere lokacije vidljiv je dim s vanjske strane ograde skladišta nemetala, pa je vjerojatno da je izvor požara izvan skladišta, što budi sumnju, navodi se u priopćenju.

C.I.O.S.: Okolnosti nastanka ovog požara vrlo su slične požaru u svibnju prošle godine

Okolnosti nastanka ovog požara vrlo su slične požaru u svibnju prošle godine, kada je požar izbio oko 20 sati u neradni dan, a za koji požar CE-ZA-R još nije zaprimio službene rezultate policijskog očevida o uzrocima i okolnostima nastanka.

Požar se proširio na glomazni otpad koji se obrađuje u reciklažnom centru, a sakupljenom čišćenjem divljeg odlagališta na Savici.

Požar napuštene zgrade nakadašnje tvornice za preradu mesa "Zagrepčanka", poznatije kao '"Stara Zagrepčanka" u Heinzelovoj 66, gasio je 41 vatrogasac s 12 vozila. Radi se o požaru skladišta površine oko 1000 m2. U njemu su se nalazile velike količine kocki za potpalu, jako zapaljive. Vatrogasci su potvrdili da su u 18.45 primili dojavu o požaru.

Zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Grada Zagreba Siniša Jembrih rekao je za HRT-ov Dnevnik 3 da su vatrogasci primili stotine prijava građana o požaru u Heinzelovoj ulici, a potom i o požaru u C.I.O.S.-u.

Na pitanje ima li opasnosti za građane u blizini C.I.O.S.-a, odnosno trebaju li zatvoriti prozore, Jembrih je kazao da vatrogasci uvijek iz predostrožnosti govore kako prozore treba zatvoriti. Na terenu su predstavnici Nastavnog zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar koji su zaduženi za mjerenje kakvoće zraka. Oni će o tome izdati priopćenje, dodao je.

Nakon završetka gašenja, obavit će se očevid te će se znati uzrok nastanka požara.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!