Dvadeset godina Milana Bandića

01.06.2020.

18:47

Autor: Maja Kubik, Andrej Rašljanin/Dnevnik HTV-a/IMS

default error photo
Točno je dvadeset godina otkada je Milan Bandić došao na čelo Grada Zagreba.
Točno je dvadeset godina otkada je Milan Bandić došao na čelo Grada Zagreba. Od tada je, kako se često voli pohvaliti, odradio šest mandata, a u posljednjem je sazivu Sabora njegov klub bio i jezičac na vagi vladajuće koalicije. Danas je izložen kritikama više nego ikada u posljednja dva desetljeća, a opterećen je i sudskim procesima.Dvadeset godina, uz kraće ili dulje prekide, vlada glavnim gradom. Često ponavlja da radi 16 sati dnevno, 365 dana.

U toliko godina bilo je velikih planova. Neki - ostvareni, neki i dalje čekaju bolje dane.

Za ono što je napravio, kaže, trebala bi mu jedna emisija od 18 sati.

- A najžalije, ono što nisam, je Imunološki zavod, 60 niskopodnih tramvaja, tračnička veza ZL Dr. Franjo Tuđman - Kvaternikov trg, projekt Zagreba na Savi, Dječja bolnica..., nabraja.

No, bilo je tu i velikih afera - zlatni wc-i, sumnje u pogodovanje prijateljima i bliskim suradnicima, pročistač otpadnih voda, popis je dug... Gradonačelnik je bio i uhićen.

- Koji čovjek u Hrvatskoj koji nešto vrijedi nije bio u zatvoru barem 3 mjeseca? - komentirao je u lipnju 2019.

Sudski procesi još traju. "Padao" je nekoliko puta, među ostalim i zbog prometne nesreće pod utjecajem alkohola. Tada, u siječnju 2002., rekao je: "Pogriješio sam i napravio glupost."

No, građani su ga birali i dalje. Trenutačno obnaša šesti mandat.

Želio je biti i predsjednik, zbog čega je izbačen iz matične stranke SDP-a. Pa je osnovao svoju stranku i s takozvanim žetončićima u nedavno raspuštenom Saboru sudjelovao u vlasti.

- Godinama je Bandić bio "role model", uzor za efektnog gradonačelnika. Ključ njegova uspjeha bio je: "Mi ne znamo koliko on novca troši, ali mi vidimo kakav nam je život i gdje živimo", komentira Krešimir Macan, politički analitičar.

No sve je glasnije nezadovoljstvo Bandićem. Prosvjedi protiv njega sve su češći.

- I sad imamo grad koji je prljav, nije riješeno recikliranje smeća, dodaje Macan.

A nema ni zakona o obnovi Zagreba. Može li Bandić preživjeti ili pleše svoj posljednji ples?

- Bandić vam je osoba... K'o mačka s 9 života, za njega nikad nemojte reći da je kraj, on će se uvijek boriti do kraja i on će svoju karijeru završiti u sedlu, neće on tek tako otići, smatra Macan i dodaje da je samo pitanje je li fizički i zdravstveno, prije svega, spreman na to.

Prvi test su parlamentarni izbori u srpnju. Oni lokalni i za Bandića puno važniji - za godinu dana.

●  Milan Bandić i mjesec dana krize nakon potresa

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!