Dvadeset godina mirne reintegracije Podunavlja

14.01.2018.

18:30

Autor: HRT

Foto: braniteljski.hr

Foto: braniteljski.hr

Foto: - / -

Dvadeset godina od mirne reintegracije bolja budućnost najveći je izazov svima. U multikulturalnom Vukovaru pitanje gospodarstva ključno je za sve.
Hrvatska sutra obilježava dva važna datuma iz svoje povijesti - 26. obljetnicu međunarodnog priznanja i 20 godina od mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja. Dana 15. siječnja 1998. UN je završio jednu od svojih najuspješnijih misija - bez ijedne ljudske žrtve i ispaljenog metka okupirano područje vraćeno je u ustavnopravni poredak Hrvatske.

Erdutski sporazum ključni je trenutak za kraj rata. Potpisom ispod 14 točaka u studenom 1995. okupirano Podunavlje na miran se način počelo vraćati u hrvatske ruke. Vijeće sigurnosti UN-a osnovalo je prijelaznu upravu, srpski korpus se razoružao, a svi oni koji su i dalje sanjali "Veliku Srbiju" potražili su svoju sreću preko Dunava.  Dolaskom vlaka mira Hrvatska se simbolično vratila u Vukovar. Ubrzo se i UNTAES povukao iz hrvatskog Podunavlja. "Pobjednik koji ne zna praštati, taj slije klice novih razdora i budućih zala, a hrvatski narod to ne želi. Postigli smo i jako mnogo u tome da jedan drugom možete pružiti ruku koji ostajete, da stvarate uvjete za suživot", poručio je tada predsjednik Franjo Tuđman.

Za provedbu postupka mirne reintegracije osnovan je Ured privremene uprave za uspostavu hrvatske vlasti u istočnoj Slavoniji, Baranji i zapadnome Srijemu. Predstojnik je bio današnji osječki gradonačelnik Ivica Vrkić koji ocjenjuje da je to jedna od najuspješnijih mirovnih misija. Dvadeset godina od mirne reintegracije bolja budućnost najveći je izazov svima. U multikulturalnom Vukovaru pitanje gospodarstva ključno je za sve.Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!