Dvije godine nakon potresa na Banovini predani ključevi šest zamjenskih kuća

15.12.2022.

19:22

Autor: Dinko Kreštalica/Dnevnik/HRT

Predani ključevi prvih zamjenskih obiteljskih kuća

Predani ključevi prvih zamjenskih obiteljskih kuća

Foto: Dnevnik / HRT

Na razrušenoj Banovini napokon su predani ključevi prvih zamjenskih obiteljskih kuća, njih šest. Trenutačno se radi na još 103 gradilišta, devet je kuća pri kraju, a grade se i višestambene zgrade u Glini, Petrinji i Topuskom. Mnogi smatraju da bi obnova morala i mogla ići mnogo brže. 

Nakon gotovo pune dvije godine od potresa Đurđa Zuban napokon sjedi u svojem novom domu.

- Osjećaj je zadovoljstvo i zahvalnost, ali sreća baš i ne, zato što je ovo jako malo obnovljeno. Mi bi bili sretni, koji smo dobili kuće, da je danas bar jedno 100-200 kuća na primopredaji, rekla je Zuban, stanovnica Župića.

Kaže - za sve je kriva neusuglašena administracija. I obitelj Kucko, dobila je svoj dom - riječ je o prvoj kući koja se počela graditi, pratili su je problemi tako da se gradila čak 2 puta.

- Kao što sam prvi dan kada je počeo iskop rekao, srce mi je veliko k'o kuća. Kao što sada vidite, kuća je ovdje, rekao je Goran Kucko, stanovnik Sela.

Odgovorni kažu, treba još malo strpljenja, a za dvije bi godine s ovim poslom trebali biti gotovi.

- Dvije godine su potrebne jer su i ograničenja građevinskog sektora i to je postupak koji je krenuo. Mi imamo danas 103 otvorena gradilišta, rekao je Gordan Hanžek, državni tajnik SDUOSZ-a.

- Kako se radi, radi se. Nisu dečki mogli brže napraviti, mora beton odstajati, mora odstajati ovo, ne može to ići samo tako. Ja sam zadovoljan ovim radovima, rekao je Dražen Vratarić iz Dužica.

Tročlanoj obitelji Vratarić kuća od 70 četvornih metara bit će dostatna, a kvalitetom izgradnje su prezadovoljni.

- Kuća je odlična na spram onoga gdje smo živjeli ove 2 godine, ovo je sad hotel, rekla je Marija Vratarić iz Dužica.

Jer život u kontejneru i nije nešto. U Glini se grade 4 zgrade s po 13 stanova, na ljeto sljedeće godine očekuje se useljenje, a onda i početak izgradnje još dviju zgrada.

- U Glini se gradi 109 stanova. Ti stanovi su prvenstveno namijenjeni stradalnicima od potresa, dodao je Hanžek.

Koji su raspodijeljeni u dvije kategorije - stradalnici u procesu stambenog zbrinjavanja i oni čije je privatno vlasništvo stradalo u potresu. Tu će moći živjeti 5 godina, no ako se njihov boravak produlji, morat će se mijenjati i zakon.

- Sada idemo u izmjenu zakona o stambenom zbrinjavanju. Sve modele je moguće sada razvijati - 5 godina je dovoljno dugačak rok da se to prilagodi potrebama, naglasio je Hanžek.

U Petrinji je podignuto 8 zgrada sa 128 stanova, sada su na pola puta do završetka. Ali gradi se prema najvišim standardima - podno grijanje, aluminijska stolarija i, naravno, sve protupotresno.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!