19:26 / 22.03.2022.

Autor: Silvana Skočajić/M.M./Dnevnik/IMS/HTV/HRT

Dvije godine od razornog potresa u Zagrebu, obnova gotovo da i nije počela

Dvije godine od razornog potresa u Zagrebu, obnova gotovo da i nije počela

Dvije godine od razornog potresa u Zagrebu, obnova gotovo da i nije počela

Foto: Dnevnik / HTV/HRT

Točno su dvije godine od razornog potresa u Zagrebu. U nedjeljno jutro, 22. ožujka 2020., u 6.24 potres jačine 5,5 prema Richteru, s epicentrom 7 kilometra sjeverno od središta Zagreba, na području Markuševca, na dubini od 10 kilometara, odnio je jedan mladi život, i to 15-godišnje djevojčice. Ozlijeđeno je 27 ljudi. Ubrzo je postalo jasno kakvu je golemu materijalnu štetu prouzročio, ponajprije kod epicentra i u užem središtu grada.

Nakon što su stanari zgrade u Boškovićevoj ulici u Zagrebu, koja je nakon potresa dobila žutu naljepnicu, hitno sanirali krov i dimljake, odlučili su se za model samoobnove. U prosincu prošle godine dobili su rješenje Ministarstva, a u ožujku ove godine i novac od Fonda za obnovu. Nadali su se napokon početku radova.

- I sad smo saznali od našeg upravitelja da bi se trebao provesti zapravo natječaj za odabir izviđača što dodatno sad produžuje cijelu proceduru. Ne znamo točno kada će se završiti, a najviše se brinemo u toj cijeloj situaciji što će biti s cijenama s obzirom da cijene rastu, rekao je Vibor Jelić, predstavnik suvlasnika zgrade u Boškovićevoj ulici.

O rastu cijena građevinskog materijala i ostalim problemima obnove s novim ministrom razgovarali su danas potresni inženjeri, predstavnci fakulteta te strukovnih komora.

- Naravno i da utječu na cijelu komplentu cijenu izvođenja radova isto tako i na projektantske usluge. Bojim se da će ove cijene koje su definirane programom mjera zbog ove situacije, koja nije samo u Hrvatskoj nego i na globalnom tržištu, isto tako utjecati na potrebe nivelacije tih cijena, rekla je Nina Dražin Lovrec, predsjednica Hrvatske komore inženjera građevinarstva.

Ministar pak najavljuje da će sredinom travanja predstaviti novi plan ubrzane obnove koji će Zagreb i Banovinu pretvoriti u velika gradilišta.

- Vjerujem da ćemo ubrzavanjem trenutnih procesa, već započetih procesa uspjeti do kraja ljeta pokrenuti više stotina gradilišta. Govorim o onome što građane najviše zanima, a to je konstrukcijska obnova i izgradnja zamjeskih objekata, rekao je Ivan Paladina, ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine.

Bržu obnovu očekuje gradonačelnik Zagreba, ali i predsjednik Sabora.

- Ovo je sad zadnje vrijeme da se svi trgnu, prije svega državne institucije, i da konačno ta obnova privantih zgrad krene, rekao je Tomislav Tomašević, gradonačelnik Zagreba (Možemo).

- Došao je novi ministar, on ima zadatak ubrzati obnovu, iskoristiti sva sredstva iz Fonda solidarnosti i što je prije moguće ljude koji žive u kontejnerima preseliti u njihove domove, istaknuo je Gordan Jandroković, predsjednik Sabora.

- Svi prebacuju odgovornost na ministarstvo graditeljstva, ja ću tu svu odgovornost preuzeti, iako dio odgovornosti uopće nije u našem resoru. Svi smo skupa u ovom zadatku, ističe ministar Paladina.

Saborska oporba smatra da Vlada nije dorasla ovom zadatku. Neki ističu da je zagrebačka obnova sporija od one nakon Domovinskog rata.

- Vlada, HDZ-ova vlada, ili ne želi ili ne zna kako voditi tu obnovu. Treće opcije nema, rekao je Peđa Grbin, saborski zastupnik i predsjednik SDP-a.

- Evo ja dolazim iz Vukovara. U prve dvije godine početka obnove više od 50 posto obiteljskih kuća je u Vukovaru obnovljeno i ljudi su se vratili u svoje domove, ističe Marijan Pavliček, saborski zastupnik i predsjednik Hrvatskih Suverenista.

A povratak u svoje dome u Zagrebu i okolici čeka još 400-njak ljudi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!