Dvije godine Tomaševića: On se hvali, oporba kritizira

30.05.2023.

16:59

Autor: Fabijan Kale/Regionalni dnevnik/IMS/M.Š./HRT

Tomislav Tomašević 31. svibnja 2021.

Tomislav Tomašević 31. svibnja 2021.

Foto: HTV / HRT

Za nekoliko dana bit će točno pola mandata gradonačelnika Tomislava Tomaševića na čelu Zagreba. Na današnji dan prije dvije godine Tomašević je pobijedio u drugom krugu izbora. Grad se hvali stabiliziranim gradskim proračunom, boljim rejtingom Grada i Holdinga, investiranjem u škole, vrtiće. Oporba ga, s druge strane, optužuje za loše stanje s kapitalnim projektima, otpadom te za premalo mjesta u vrtićima. 

Euforija zbog pobjede u drugom krugu izbora. Iako je tada najavio da ništa neće biti brzo, očekivanja su od prvoga dana bila velika. 

- Molim isto tako i za strpljenje jer nas čeka velik posao i sve promjene koje su ispred nas neće biti ni brze ni jednostavne, rekao je Tomislav Tomašević 30. svibnja 2021. 

- Euforična očekivanja koja su nastala nakon velikog rezultata Možemo! u Zagrebu prije dvije godine, u velikoj mjeri nisu ostvariva i to nužno vodi u jedan dio razočaranja, govori predsjednik Kluba zastupnika SDP-a u Gradskoj skupštini Ivan Račan

I krenulo je - pucanje cijevi u Zagrebu, prosvjedi roditelja odgojitelja, problemi s plaćama u Holdingu i prosvjed u Čistoći.

- U prve dvije godine gradska vlast, osim nametanja nama čudnih ideoloških tema nije napravila za bolji život građana apsolutno ništa. Kapitalni projekti stoje, izvršenje malih komunalnih aktivnosti nikada nije bilo lošije u posljednjih 30 godina. Grad unatoč famoznim plavim vrećicama nikada nije bio prljaviji, trava nikada nije bila viša, govori predsjednik zagrebačkog HDZ-a Mislav Herman

- A u upravljačkom smislu su pokazali jednu zabrinjavajuću razinu neznanja, neiskustva i kadrovske potkapacitiranosti što je na koncu konca dovelo da danas Zagrepčani imaju značajno lošiju komunalnu uslugu koja ih značajno više košta, govori Trpimir Goluža iz Kluba zastupnika Mosta u Gradskoj skupštini. 

Gradonačelnik je zadovoljan postignutim u dvije godine.

Grad je bio na rubu bankrota, bilo je to vrijeme pandemije, inflacije, obnove nakon potresa.

- Od onog što smo postigli je prije svega stabilizacija gradskih financija, suficit prvi put u planiranju u zadnjih 20 godina. Dva puta podignut kreditni rejting i Grada i Zagrebačkog holdinga. Prvi put nakon 2019. Holding je završio u plusu. Ono što ljudi vide - prije svega revizija mjere roditelj odgojitelj, novac smo uložili u izgradnju novih vrtića i u radnike u dječjim vrtićima.

A građani u ocjenama ponavljaju ono što govore vlast i oporba.

- Turbulentan period pa se ubacio u probleme prošle vlade ili prošlog tabora, ali ide malo po malo - popravlja se.

- Najgore je što će povećati porez da vraća dug od prije.

- Ne krade - meni je to već dovoljno.

- Grad je u kaosu, pucaju cijevi, ceste su loše.

Gradonačelnik obećava napraviti više u drugoj polovini mandata jer je do sada dosta ulagao u pripremu projekata.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!