14:47 / 25.09.2021.

Autor: Hina/HRT/D.D.

Dvije nove škole na području Banovine gradit će se sredstvima zajma Svjetske banke

Dvije nove škole gradit će se sredstvima zajma Svjetske banke

Dvije nove škole gradit će se sredstvima zajma Svjetske banke

Foto: Davorin Visnjic / PIXSELL

Dvije nove škole na području Banovine gradit će se sredstvima zajma Svjetske banke, priopćili su u subotu iz Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine.

Ministar Darko Horvat sastao se ovog tjedna generalnim direktorom Ureda Svjetske banke za Hrvatsku Jehanom Arulpragasamom, a glavni povod njegovog dolaska bio je vezan uz zajam koji je Republika Hrvatska dobila od Svjetske banke za potrebe provedbe oporavka i obnove od potresa, ali i jačanju pripravnosti javnog zdravstva uslijed pandemije koronavirusa.

Zajam Svjetske banke uključivat će cjelovitu obnovu objekata, a njegova je ukupna vrijednost 200 milijuna dolara, Razvojni cilj projekta je pomoći Hrvatskoj u obnovi nakon potresa u Zagrebu i okolici, unaprijediti institucionalne kapacitete za obnovu i jačati nacionalne sustave za pripravnost javnog zdravstva, stoji u priopćenju.

U sklopu sastanka ministra Horvata i generalnog direktora Arulpragasama iznijeti su ključni podaci o napretku samog projekta, kao i izazovi s kojima se Republika Hrvatska suočava kroz cjelokupan proces obnove. No, jedna od najvažnijih tema bila je posvećena inicijativi ministra Horvata, uz podršku Ministarstva znanosti i obrazovanja te Ministarstva financija, o uključivanju dviju srednjih škola iz Sisačko-moslavačke županije u navedeni zajam. Riječ je o izgradnji potpuno nove Ekonomske škole u Sisku i Srednje strukovne škole u Petrinji.

- Današnji sastanak plod je višemjesečne kvalitetne suradnje Ministarstva i Svjetske banke, s ciljem usuglašavanja posljednjih detalja kako bismo oslobodili financijske resurse koji su nam dostupni iz navedenog zajma za obnovu objekata u znanosti i zdravstvu. Izgradnjom dviju škola u Sisačko-moslavačkoj županiji stvorit ćemo kvalitetne preduvjete za sigurno i održivo školovanje djece na potresom pogođenom području, naglasio je tom prilikom ministar Horvat.

Uz obnovu kuća i zgrada, upravo je obnova i izgradnja školskih i zdravstvenih objekata još jedan od naših glavnih prioriteta, dodao je. Taj je susret održan u sklopu petodnevnog radnog posjeta delegacije Svjetske banke, koja je tom prigodom obišla lokacije Grada Zagreba i Sisačko-moslavačke županije koje su najviše pogođene potresom, a čija je obnova planirana sredstvima osiguranim u sklopu zajma.

Članovi delegacije tako su, među ostalim, obišli i Klinički bolnički centar Zagreb (Rebro), gdje ih je primio ravnatelj KBC-a Ante Ćorušić, nakon čega su posjetili i Klinku za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević, u pratnji ravnateljice Alemke Markotić s kojom je održan i koordinacijski sastanak. Napomenimo kako će pojedine cjeline obje zdravstvene ustanove biti obnovljene i rekonstruirane upravo sredstvima spomenutog zajma.

Posljednja dva dana radnog posjeta delegacija je provela i na području Sisačko-moslavačke i Karlovačke županije, obilazeći lokacije na kojima će biti izvođeni radovi izgradnje novih objekata, kao i škole koje su u potresu stradale do razine neuporabljivosti - Ekonomsku školu u Sisku, Srednju strukovnu školu u Petrinji te Medicinsku školu u Karlovcu.

Iz Ministarstva graditeljstva su podsjetili kako je neposredno nakon zagrebačkog potresa 22. ožujka 2020., Hrvatska počela komunikaciju sa Svjetskom bankom radi osiguranja zajma, a izrađen je i dokument o procjeni štete Potres u Hrvatskoj- brza procjena štete i potreba 2020.- Croatia Earthquake Rapid Damage and Needs Assessment 2020. Prema toj procjeni, ukupna šteta na oko 25.000 zgrada u Zagrebu i okolici iznosi oko 86 milijardi kuna, što je više od 60 posto državnog proračuna.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!