Dvije Ukrajinke i Armenac preprodali lažnu zlatnu polugu "vrijednu" 5430 eura

10.01.2023.

12:24

Autor: V.K./Hina/HRT

Zlatne poluge

Zlatne poluge

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Zagrebačka policija kazneno je, zbog prijevare i krivotvorenja znakova za obilježavanje roba, mjera i utega, prijavila dvije državljanke Ukrajine i jednog muškarca iz Armenije koji su preprodali lažnu zlatnu polugu te, za gotovo 5430 eura, oštetili tvrtku za otkup zlata.

Policija je u utorak objavila da su dvije Ukrajine u dobi od 43 i 24 godine te 29-godišnji armenski državljanin na neutvrđen način pribavili krivotvorenu polugu žute boje i težine 99 grama.

Bila je zapakirana u plastičnom omotu na kojem se nalazio natpis kao na poluzi, a koja je prema svim vidljivim obilježjima bila autentična originalnoj poluzi jednog od proizvođača.

Trojac je početkom siječnja došao u poslovnicu za otkup zlata u središtu Zagreba, gdje je 43-godišnja ukrajinska državljanka uvjerila zaposlenicu da je riječ o originalnoj zlatnoj poluzi od 100 grama, nakon čega im je ona isplatila 5427,15 eura.

Naknadno obavljenim analizama autentičnosti otkupljene poluge, putem profesionalnih uređaja za određivanje kemijskog sastava materijala, utvrđeno je da je riječ o sirovini koja se upotrebljava za krivotvorenje zlatnih poluga.

U policiji ističu da nastavljaju kriminalističko istraživanje te da su osumnjičenici predani pritvorskom nadzorniku, dok je posebno izvješće dostavljeno nadležnom državnom odvjetništvu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!