Dvojac optužen zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva

31.10.2022.

21:42

Autor: T.D./HRT/Hina

Županijsko državno odvjetništvo u Splitu

Županijsko državno odvjetništvo u Splitu

Foto: Ivo Cagalj / Pixsell

Protiv dvojice državljana Republike Hrvatske i Republike Srbije (1958. i 1955.), nedostupnih hrvatskim tijelima kaznenog progona, Županijsko državno odvjetništvo u Splitu podiglo je optužnicu zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva.

Tereti ih se da su ratni zločin počinili u večernjim satima 27. siječnja 1993., u privremeno okupiranom selu Mratovo (zaseok Džaje, općina Promina), tijekom oružanog sukoba JNA, naoružanih paravojnih postrojbi milicije, teritorijalne obrane i vojske tzv. RSK s jedne strane, s regularnim i obrambenim oružanim snagama RH s druge strane, kao pripadnici paravojne postrojbe "75. motorizirane brigade vojske" tzv. RSK. 

Prema optužnici, dvojac je postupio protivno odredbama Ženevske konvencije o zaštiti građanskih osoba u vrijeme rata te dopunskog Protokola Ženevskim konvencijama o zaštiti žrtava međunarodnih oružanih sukoba.

U kući nepoznatog vlasnika, kako ih se tereti, najprije su tukli i zlostavljali slijepog civila hrvatske nacionalnosti (1928.), te mu nanijeli teške tjelesne ozljede te su ga potom izveli iz kuće, tjerali ispred sebe na otvorenom prostoru i zatim, svaki od njih dvojice, ispalio je u njega više hitaca iz automatske puške. Civil je zadobio teške tjelesne ozljede u vidu višestrukih prijeloma kostiju lubanje te je preminuo na mjestu događaja.

Kako je objavljeno na stranicama DORH-a, u optužnici je predloženo da se okrivljenicima sudi u odsutnosti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!