17:04 / 27.05.2020.

Autor: Dijana Kovaček/Dnevnik/IMS/M.M./HRT

Dvojba oko rada nedjeljom

-

-

Foto: - / -

Nakon što je jučer Nacionalni stožer donio odluku kojom se ponovno dozvoljava rad trgovina nedjeljom, sindikati su upozorili na moguće kršenje Zakona o radu.
Nakon što je jučer Nacionalni stožer donio odluku kojom se ponovno dozvoljava rad trgovina nedjeljom, sindikati su upozorili na moguće kršenje Zakona o radu jer radnici moraju sedam dana unaprijed znati promjene radnog vremena, a to nije moguće u slučaju nadolazeće, prve nedjelje od ukidanja zabrane. Na blagdane, pa tako i Dan državnosti koji obilježavamo u subotu, zabrana rada trgovinama i dalje stoji, osim za pekare, kioske i benzinske postaje.

- Ako se poštuje zakon o radu onda se ne bi trebalo raditi jer bi se moralo tjedan dana unaprijed najaviti raspored radnog vremena, a s obzirom da je jučer ta mjera ukinuta, to neće biti sukladno zakonu o radu, rekao je Mladen Novosel, predsjednik SSSH.

No poslodavci smatraju da će rad u nedjelju biti i u skladu sa zakonom i u skladu s okolnostima.

- Ne, nismo u nikakvom kršenju. Naši radnici znaju da cijelo vrijeme radimo u izvanrednim okolnostima i mi smo s njima unaprijed dogovorili da moraju biti spremni u slučaju promjene, a danas vidimo da se promjene događaju iz dana u dan i ne možemo biti kruti oko toga, rekao je predsjednik Uprave Emmezete Slobodan Školnik.

U zakonu o radu, kaže Denis Čupić, postoji klauzula o izvanrednim okolnostima.

- U Zakonu o radu postoji klauzula koja se tiče izvanrednih okolnosti, a ja bih podsjetio da mi i dalje imamo izvanredne okolnosti, epidemiološke mjere koje traju, a s druge strane imamo i situaciju da je gospodarstvo u fazi reaktivacije koja je isto tako jedna izvanredna okolnost i moramo oporaviti promete, kaže upravitelj Westgate Shopping City centra Denis Čupić.

U Pevexu su skloni ideji o neradnoj nedjelji pa su odluku da ovu nedjelju ipak ne rade - lako donijeli.

- Pretpostavljali smo da će nam biti lakše organizirati posao, da ćemo imati zadovoljnije zaposlenike i da u konačnici sa prihodom se neće ništa dogoditi odnosno da će se preliti na ostale dane u tjednu. Mogli smo se tijekom svibnja osvjedočiti da je upravo tako i bilo, rekao je Jure Radoš, član Uprave Pevexa za maloprodaju.

Nakon odluke Stožera, ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović više ne vidi prepreku da ove nedjelje trgovine otvore svoja vrata.

- Moramo pokazati fleksibilnost i ja ne bih govorio ovdje o nekim prekršajnim odredbama nego da pokušavamo pokrenut ekonomiju što je jednostavnije moguće i u što je moguće u kraćem roku, rekao je ministar.

Trgovinama otežava poslovanje i jednosatna stanka zbog dezinfekcije prostora.

- Mi ćemo, naravno razmotriti i mogućnost da se ta mjera ukine, ali to je važna mjera i moramo vrlo pažljivo to razmotrit, rekao je ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak.

Pauza zasad ostaje, no ove nedjelje, prije odlaska u trgovinu najbolje je provjeriti koja će raditi a koja neće.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!