18:19 / 08.02.2020.

Autor: Tamara Marković/V.K./IMS/HRT

Dvoje Kineza za HRT o životu u Zagrebu

-

-

Foto: - / -

Kineskim državljanima MUP je lani izdao 993 radne dozvole. Većina njih za svoje odredište odabrala je Zagreb.
Kineskim državljanima MUP je lani izdao 993 radne dozvole. Većina njih za svoje odredište odabrala je Zagreb. Ekipa HRT-a razgovarala je s dvoje kineskih državljana koji u našem glavnom gradu žive i rade već godinama.

Alex Wang
u Zagreb je iz Šangaja stigao prije 5 godina. Vlasnik je male čajane u središtu grada u kojoj poslužuje i kineske specijalitete. Način kuhanja prilagodio je zapadnoj kulturi.

- Ne kuhamo pod viskom tlakom kako bismo meso brzo omekšali. Tako jedva možete osjetiti okus mesa. Ovdje u lokalu piletinu kuhamo na tradicionalan način, na laganoj vatri 20 do 30 minuta, govori Alex Wang, vlasnik čajane.

U stalnom je kontaktu s rodbinom iz Kine. Zabrinut je zbog koronavirusa.

- Da, zabrinuli smo se za njih. Ali svaki put kada razgovaramo s njima kažu nam da nemamo razloga za zabrinutost te da sve rade prema uputama Vlade, naglasio je Alex.

U drugom dijelu Zagreba, ova liječnica svojim pacijentima pomaže uz pomoć drevne kineske medicine. Iz Pekinga je stigla prije 26 godina. Ističe da se hrana u Kini razlikuje po pokrajinama te kako na sjeveru Kine, odakle ona dolazi, nema trgovine divljim vrstama na tzv. mokrim tržnicama, odakle je i krenula najnovija zaraza.

- Ljudi s juga Kine to vole. Na sjeveru ne jedu zmije i druge divlje vrste. Možda na jugu Kine, Tajlandu i u drugim južnim državama da, ali sjever Kine ne, ističe Zhu Niao Jin, dr.med., liječnica akupunkturologinja.

Na sjeveru zemlje, svjedoči i Alex, ne trguje se toliko divljim vrstama.

- Imamo puno manji izbor hrane u usporedbi s jugom Kine. Prema mojem iskustvu, na sjeveru zemlje ne trguje se rijetkim životinjskim vrstama, naglašava Alex.

Unatoč razlikama u kulturi, ovi kineski državljani prilagodili su se životu u Hrvatskoj, sačuvavši pritom vlastitu tradiciju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!