Dvojica njegovatelja ukrala više od 11.800 eura korisnicima doma za starije

16.03.2023.

11:18

Autor: Regionalni dnevnik HTV-a/IMS/Hina/A.S.

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Hrvoje Jelavic / PIXSELL

Zbog sumnje da su kao njegovatelji u domu za starije u zagrebačkom Maksimiru, uglavnom služeći se bankovnim karticama te mobilnim bankarstvom korisnika, 2021. ukrali više od 11.800 eura, policija je kazneno prijavila makedonskog i srbijanskog državljanina, koji je u bijegu.

Zagrebačka policija objavila je da 26-godišnjeg državljanina Makedonije i 35-godišnjaka iz Srbije sumnjiči za dogovaranje o počinjenju kaznenog djela, teške krađe i pranje novca.

Tereti ih da su potkraj srpnja 2021., nakon što su se zaposlili u ustanovi za pružanje skrbi starijim i nemoćnim osobama, iskorištavali bespomoćnost, teško zdravstveno stanje i poodmaklu životnu dob štićenice te joj ukrali mobitel i bankovnu karticu.

Od nje su pribavili PIN kartice, nakon čega su u iduća dva mjeseca u šest navrata na bankomatima podigli ukupno 36.300 kuna.

Osumnjičeni su i da su u četiri navrata upotrijebili karticu za plaćanje na dva različita prodajna mjesta, u iznosu od 19.890 kuna.

U policiji navode i da je dvojac, u pokušaju prikrivanja tragova, iskoristio okolnost da je na štićeničinu mobitelu bila instalirana aplikacija mobilnog internetskog bankarstva, te su s drugim korisnikom istog doma u kolovozu 2021. otišli u banku i u njegovo ime ugovorili mobilno bankarstvo.

Zatim su s računa štićenice u pet navrata prenijeli novac na račun štićenika u ukupnom iznosu od 20.500 kuna.

Kako bi prikrili tragove, dvojica lopova zatim su taj novac prebacivali na vlastite bankovne račune, kao i na devizni račun 35-godišnjaka.

U policiji procjenjuju da su štićenike doma ukupno oštetili za 11.820 eura, pri čemu su 29-godišnjaka predali pritvorskom nadzorniku, dok se za 35-godišnjakom intenzivno traga.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!