11:44 / 12.05.2020.

Autor: HRT

Dvojica novooboljelih od koronavirusa u Požeško-slavonskoj županiji

fernando zhiminaicela/Pixabay

fernando zhiminaicela/Pixabay

Foto: - / -

Ovo je neodgovornost, nije korektno i nije moralno, da se u kombiju od osam do devet sjedala vozi pet do sedam osoba - poručio je župan Tomašević.
Nakon što 41 dan nije bilo novooboljelih u Slavonsko-požeškoj županiji, županijski stožer izvijestio je u utorak o dva nova slučaja zaraze koronavirusom.

Epidemiolog županijskoga Zavoda za javno zdravstvo Ante Vitalija na konferenciji za novinare rekao je da je riječ o dvije mlađe muške osobe, koje su stavljene u kućnu izolaciju na 28 dana, a njihovi kontakti u samoizolaciju.

Na pitanje novinara Vitalija nije ni potvrdio niti demantirao odgovornost poslodavca za širenje zaraze među radnicima zbog načina na koji je organiziran njihov povratak u Hrvatsku - avionom iz Švedske do Zagreba, od Zagreba do kuće kombi vozilima.

Rekao je da nema podataka je li u istom vozilu, na putu od aerodroma u Zagrebu do kuće, bio i radnik koji je već u Švedskoj imao simptome bolesti. Prema njemu dostupnim podatcima oboljeli radnici imali su kontakte s ukupno četiri osobe koje su također testirane i njihovi nalazi će biti gotovi kasno poslijepodne ili sutra ujutro.

Novinari su Vitaliju zamolili i da komentira aktualno popuštanja mjera zaštite.

- Nisam sretan s tim da ljudi koji dolaze u Hrvatsku i našu županiju ne moraju proći nikakvu samoizolaciju. Apeliram na sve koji dolaze da se ponašaju kao u samoizolaciji. Odnosno da paze na sebe i druge, da 14 dana budu u samoizolaciji i dva puta dnevno mjere temperaturu uz ostvarenje što manjeg broja kontakata - rekao je Vitalija.

S područja Požeško-slavonske županije još je jedna osoba iz skupine radnika koja se vratila iz Švedske, testiranje trećeg radnika je u tijeku i on se trenutačno nalazi u samoizolaciji na području Primorsko-goranske županije.

- Ovo je neodgovornost, nije korektno i nije moralno, da se u kombiju od osam do devet sjedala vozi pet do sedam osoba. Pozivam poslodavce da poštuju mjere zaštite. Vozilo ili dva više je bolje i jeftinije za sve nas, a uz ovakvo putovanje od dva-tri sata, vjerojatnost je da će se netko i zaraziti - istaknuo je župan Požeško-slavonske županije Alojz Tomašević i zahvalio svim stanovnicima koji su poštovali mjere i uvažavali smjernice stožera.

Na području Požeško-slavonske županije na koronavirus ukupno je testirano 727 osoba, a riječ je o kontaktima zaraženih, osobama koje se testira po protokolu, te o djelatnicima domova za starije koje se sada testira u trećem krugu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!