Policija i USKOK objavili detalje o uhićenju splitskih policajaca

04.05.2022.

13:55

Autor: T.D./HRT/Hina

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Hrvoje Jelavic / Pixsell

Po nalogu USKOK-a, u srijedu su uhićeni suspendirani načelnik policijske postaje Omiš Vlado Perkušić te bivši šef gospodarskog kriminaliteta splitsko-dalmatinske policije Ivan Lozić. Neslužbeno, zbog snimki razgovora iz istrage protiv nekadašnje kninske gradonačelnice Josipe Rimac.

Perkušića i Lozića, koji su početkom veljače bili suspendirani zbog sumnji u zloporabu položaja i ovlasti te poticanje, danas su prema nalogu USKOK-a uhitili njihovi kolege iz splitske policijske jedinice za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta. Prema neslužbenim informacijama, istražitelji su do Perkušića i Lozića došli nakon što su preslušali tajne snimke razgovora nekadašnje kninske gradonačelnice Josipe Rimac u sklopu istrage u aferi "Vjetroelektrane".

Snimljeno je kako Rimac razgovara s Lozićem koji joj je navodno obećao javljati detalje iz istrage koja se vodila protiv nje. U Lozićevu je mobitelu pronađena komunikacija s Perkušićem o prometnom prekršaju u kojem je navodno sudjelovalo vozilo njegove supruge.

Kao načelnik policijske postaje "sređivao" kazne ostalim osumnjičenima

Policija je objavila priopćenje koje u cijelosti objavljujemo:

"Policijski službenici Službe za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta Split u koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta proveli su kriminalističko istraživanje nad devet osoba (57, 55, 41, 30, 28, 66, 36, 59, 56) od kojih su trojica policijski službenici Policijske uprave splitsko-dalmatinske, a dvojica su do sad bila na rukovodećim mjestima. Sumnja se da su počinili više kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti te poticanja zlouporabu položaja i ovlasti.

Naime, sumnja se da je od veljače 2020. do studenog 2021. godine, 57-godišnjak kao načelnik policijske postaje u Policijskoj upravi splitsko-dalmatinskoj, a koji je bio zadužen za poduzimanje mjera i radnji u cilju sprječavanja prekršaja, njihovog otkrivanja i prikupljanja podataka o prekršajima i počiniteljima, sukladno traženju 55-godišnjeg policijskog službenika te ostalih osumnjičenih da se njima i njima bliskim osobama ne evidentira počinjenje prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama i da ne budu sankcionirani za te prekršaje i u namjeri da im pribavi nepripadajuću korist u vidu nesankcioniranja za počinjene prekršaje, koristeći se svojim ovlaštenjem za rad u Informacijskom sustavu MUP-a obavljao uvide u podatke da li osumnjičeni i njima bliske osobe ispunjavaju uvjete za izdavanje mjera upozorenja.

Nakon što bi utvrdio da ne ispunjavaju te uvjete za upozorenja, pretraživao je podatke i pronalazio osobne podatke njima bliskih osoba i poznanika, a koji ispunjavaju uvjete za izdavanje mjera upozorenja i osobe koje su se odselile iz RH i u RH nemaju prijavljeno prebivalište i koje su nakon počinjenja prekršaja preminule, a zatim, iako je znao da te osobe nisu počinitelji prekršaja, nalagao je stručnoj referentici za prekršajni postupak i administrativnoj referentici policijske postaje da obrasce dostavljene počiniteljima prekršaja s obavijesti o počinjenom prekršaju ispune podacima tih osoba, te ujedno upućivao i počinitelje prekršaja da u dostavljene im obrasce upišu imena njima bliskih osoba za koje je prethodno provjerio da li ispunjavaju uvjete za izdavanje mjere upozorenja, kao i osobe koje su se odselile te u RH nemaju prijavljeno prebivalište i koje su nakon počinjenja prekršaja preminule. Nakon toga je davao upute da se na ime tih osoba sačini i izda pisano upozorenje i vlastoručno potpisivao ta upozorenja, a za preminule osobe da se obustavi postupak.

Nadalje, osumnjičeni 55-godišnji policijski službenik je od ožujka 2020. do kraja svibnja 2021. godine, znajući da su podaci prikupljeni tijekom izvida tajni, a podaci o istovjetnosti osobe protiv koje je podnesena kaznena prijava i podaci na temelju kojih se može zaključiti o istovjetnosti te osobe službena tajna te da pristup podacima koje je saznao u obavljanju i povodom obavljanja službe nije dopušten neovlaštenim osobama, unatoč tome, a protivno odredbama Zakona o kaznenom postupku, Zakona o policiji, Zakona o policijskim poslovima i ovlastima, Zakonu o tajnosti podataka i Pravilnika o tajnosti službenih podataka Ministarstva unutarnjih poslova, podatke o osobama i njihovoj istovjetnosti i rezultatima kriminalističkog istraživanja nad tim osobama koje je provodila služba u kojoj je raspoređen, te koristeći se svojim ovlaštenjem za rad u Informacijskom sustavu Ministarstva unutarnjih poslova, obavljao uvid u sustav i podatke o izvidima koje su provodile i druge ustrojstvene jedinice Policijske uprave splitsko-dalmatinske te podatke o rezultatima policijskih mjera i radnji nad osobama na koje se odnose te mjere i radnje i podatke o njihovom identitetu, novinaru jednog dnevnog lista dostavljao te podatke koje su mu nedostupni kao neovlaštenoj osobi, a na temelju kojih je novinar pisao i objavljivao opsežne i detaljne novinske članke o osobama protiv kojih se provode policijske mjere i radnje.

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja policijski službenici su dostavili kaznenu prijavu Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, a prvoosumnjičenog i drugoosumnjičenog su predali pritvorskom nadzorniku."

USKOK: Istraga protiv devet osumnjičenika 

"USKOK je, na temelju kaznene prijave PNUSKOK-a, donio rješenje o provođenju istrage protiv devet hrvatskih državljana (1965., 1967., 1981., 1992., 1994., 1956., 1986., 1963., 1966.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti te poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti.

Osnovano se sumnja da je I. okr., u razdoblju od 1. veljače 2020. do 9. studenoga 2021. u Omišu, kao načelnik Policijske postaje Omiš, zadužen za poduzimanje mjera i radnji u cilju sprječavanja prekršaja, njihovog otkrivanja i prikupljanja podataka o prekršajima i počiniteljima, na traženja II. do IX. okr. da se njima i osobama koje su im bliske ne evidentira počinjenje prometnih prekršaja, navedeno osigurao u nakani da im pribavi nepripadajuću korist u vidu nesankcioniranja za počinjene prekršaje.

Tako je, nakon pojedinog traženja i utvrđivanja da navedeni okrivljenici ne ispunjavaju uvjete za izdavanje mjera upozorenja, I. okr. pretraživao Informacijski sustav i evidencije MUP-a te, ovisno o vrsti prekršaja za koje se terete, pronalazio osobne podatke njima bliskih osoba i poznanika koji ispunjavaju uvjete za izdavanje mjera upozorenja odnosno osoba koje su se odselile iz Hrvatske, koje nemaju prijavljeno prebivalište ili koje su nakon počinjenja prekršaja preminule. Potom je, znajući da te osobe nisu počinitelji prekršaja, nalagao nadležnim policijskim referenticama da obrasce dostavljene počiniteljima prekršaja s obavijesti o počinjenom prekršaju ispune podacima tih osoba. Ujedno je počinitelje prekršaja upućivao da u dostavljene im obrasce upišu iste podatke. Nakon toga je davao upute da se za preminule osobe obustavi postupak, a da se za preostale osobe izdaju pisana upozorenja koja je vlastoručno potpisivao.

Osim toga se osnovano sumnja da je II. okr., u razdoblju od 3. ožujka 2020. do 24. svibnja 2021. u Splitu, kao policijski službenik Sektora kriminalističke policije PU splitsko-dalmatinske, jednom novinaru protivno odredbama više zakona dostavljao podatke koji su mu nedostupni kao neovlaštenoj osobi. Tako je II. okr. prikupljao i novinaru dostavljao podatke o osobama, policijskim mjerama i radnjama, izvidima i rezultatima kriminalističkog istraživanja nad tim osobama koje je provodila služba u kojoj je raspoređen, kao i onima koje su provodile druge ustrojstvene jedinice PU splitsko-dalmatinske, znajući da je riječ o tajnim podacima. Na temelju tih podataka novinar je objavljivao opsežne i detaljne novinske članke o osobama protiv kojih se provode policijske mjere i radnje, izvidi i kriminalistička istraživanja", navodi se u priopćenju USKOK-a. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!