Dvor na Uni: Obilježeno stradavanje Srba tijekom i nakon VRO Oluja

03.08.2020.

10:59

Autor: Dnevnik u podne/IMS/HRT

-

-

Foto: - / -

Srpsko narodno vijeće obilježilo je u Dvoru na Uni stradanje Srba tijekom i nakon Vojno-redarstvene akcije Oluja.
Srpsko narodno vijeće obilježilo je u Dvoru na Uni stradanje Srba tijekom i nakon Vojno-redarstvene akcije Oluja. Komemoracija je održana na pravoslavnom groblju te kod škole gdje je 8. kolovoza 1995. ubijeno 9 nemoćnih osoba iz psihijatrijske bolnice i doma za starije u Petrinji.

Počinitelji tog zločina ni nakon 25 godina nisu identificirani.

- Osmog kolovoza poslijepodne nešto poslije 15 sati su danski vojnici koji su tu imali osmatračnice vidjeli grupu nepoznatih vojnika bez oznaka kako ulaze u školu i u roku od deset minuta su ubili te ljude, rekao je Jerko Bakotin, novinar.

- Prema svemu sudeći, kao što je to bio inače slučaj sjedila je u krilu svoje sestre Srpkinje, ta mala Hrvatica. I u ovoj školi kad ih je prostrijelio metak pale su zajedno pored invalidskih kolica gdje su ih našli ljudi koji su nakon toga ušli i snimili cijeli događaj, rekao je Milorad Pupovac, iz Srpskog narodnog vijeća.

- Ni državno odvjetništvo ni tužilaštvo Republike Srbije nisu uspjelim utvrditi jesu li počinitelji došli iz Hrvatske vojske ili iz Arkanovih jedinica ili iz vojske Republike Srpske ili pak iz Bosne i Hercegovine. To vam samo govori koliko još trebamo istraživati, izjavila je Vesna Teršelić iz Documente.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!