22:18 / 20.08.2021.

Autor: Jelena Tomac/Dnevnik/HRT/IMS/V.G.

Džepari u akciji: Kako zaštititi imovinu dok uživate na plaži?

Džepar u akciji/Ilustracija

Džepar u akciji/Ilustracija

Foto: Miranda Cikotic / PIXSELL

Gužvovite turističke destinacije i plaže često su odredište kradljivaca i lopova, pa policija ondje provodi preventivne aktivnosti. Ove godine raste imovinski kriminalitet pa policija savjetuju građane i turiste kako zaštititi imovinu i spriječiti kaznene radnje.


Gospođi Jasni drago je kada vidi policiju na plaži. Osjeća se sigurnije, jedno ljeto i sama je doživjela vrlo neugodno iskustvo.

- Prije par godina meni su ukrali određenu svotu novaca, ali to je zato što sam bila neoprezna, ostavila sam novce na balkonu tako da sada pazim, kaže Jasna iz Zagreba.

Paze, kažu, i kupači. Plaža jest mjesto opuštanja, ali uz oprez!

- Dok jedna ide u more, druga ostaje čuvati stvari. Do sada nismo imale loše iskustvo, osjećamo se sigurno ovdje, kaže Marina iz Njemačke.

Slične savjete daju i policijski službenici - zaključavati apartmane i automobile, na plažu ne nositi vrijedne stvari te međusobno čuvati stvari. Jer s ljetnim gužvama povećava se broj kaznenih djela, pogotovo iz domene imovinskog kriminaliteta. On je, u odnosu na prošlo ljeto, porastao za 1 i pol posto.

- Ukupno je bilo 472 kaznena djela imovinskog kriminaliteta, krađe, drske krađe, prijevare, provale u motorna vozila. Džepari, kradljivci operiraju, to su najčešće muškarci srednje dobi koji borave na plaži i prate navike turista, kad se netko udalji oni uzimaju torbu, predmet koji im je interesantan, rekao je Dario Tonković, policijski službenik Odjela za prevenciju PU primorsko-goranske.

Takvo iskustvo posebno je neugodno doživjeti u stranoj zemlji. Jedan je to od razloga boravka inozemnih policajaca na našoj obali - turistima iz svojih zemalja pružaju dodatan osjećaj sigurnosti. Kristini iz Slovačke ovo je treće ljeto u Hrvatskoj.

- Ovu godinu najviše mislim da traže savjete što se tiče epidemije, savjete za putovanje, što treba, da li su ograničenja ili nisu. Ima isto i dosta krađa, neke provale u auta, krađa osobne, dokumente, novce, kaže Kristina Holecova, policijska službenica iz Slovačke.

Upravo krađe čine 80 posto kaznenih djela iz domene imovinskog kriminaliteta, a otkrije se samo 40-ak posto počinitelja.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!