14:05 / 26.05.2020.

Autor: M.M./HRT

E-referendum u Svetoj Nedelji

Ilustracija (Davorin Visnjic/PIXSELL)

Ilustracija (Davorin Visnjic/PIXSELL)

Foto: - / PIXSELL

Hrvatski gradovi trebali bi više ulagati u razvoj infrastrukture i modernih tehnoloških rješenja.
Hrvatski gradovi trebali bi više ulagati u razvoj infrastrukture i modernih tehnoloških rješenja. Za 30 godina 70 posto populacije živjet će u gradovima zato su tzv. pametni gradovi ono što nas čeka. A ako ćemo imati pametne gradove ,trebat ćemo imati i elektroničke referendume. Jedan takav e-referendum vezano za lokaciju tržnice upravo je u tijeku u Svetoj Nedelji.

- Mislim da je ovakav referendum puno povoljniji od konvencionalnog. Za našu lokalnu inačicu riječ je o par desetaka tisuća kuna. Možda kada bi se gledalo na nacionalnoj razini i kad bi se gledala elektronička sigurnost i kibernetička sigurnost možda je malo skuplje, ali definitivno smatram da je povoljniji postupak s obzirom na pokrivenost tehnologijom i s obzirom na to koliko imamo pametnih telefona i tableta, rekao je gradonačelnik Svete Nedelje Dario Zurovec u emisiji Studio 4.

Istaknuo je da bi to unaprijedilo demokraciju jer bi ljudi iz komocije vlastitog doma putem tehnologije mogli glasovati i izravno sudjelovati oko projekta ili nekih odluka lokalne vlasti.

- Definitivno trebamo gledati prema elektroničkim rješenjima i prema informatičkoj modernizaciji u daljnjoj budućnosti, rekao je Zurovec te dodao kako je Hrvatska dobrim dijelom spremna za taj korak, ali potrebna je politička volja. 

Grad Sveta Nedelja uveo je transparentnost trošenja novca.

- Smatram da bi ona trebala biti obligatorna za svaku jedinicu lokalne samouprave jer ako radite sve ispravno, onda nemate što skrivati. Mi smo jednu transparentnost koja je prvotno bila uvedena u Bjelovaru digli na još jedan nivo, pa osim ugovora i faktura koje možete vidjeti, možete vidjeti i sve narudžbenice i sve iznose nabave koji su čak ispod zakonske obveze.

Gradonačelnik Zurovec rekao je da su reakcije građana zasad pozitivne i da se povjerenje povećava, ali dodao je da bi se sami efekti trebali gledati kroz razdoblje od otprilike godinu dana, a i da bi najbolje bilo pitati građane.

- Uostalom za godinu dana su i lokalni izbori pa će građani to moći ocijeniti rekao je Zurovec.
-

-

Foto: - / PIXSELL

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!