Više od 95 posto bolesnika na COVID-odjelu u Zadru nije cijepljeno

09.10.2021.

19:20

Autor: Dnevnik/B.A./HRT

Edi Karuc

Edi Karuc

Foto: Dnevnik / HRT

Broj oboljelih proteklih tjedana raste i u Zadarskoj županiji. Danas je 38 novozaraženih i jedan preminuli. Tešku kliničku sliku sve češće imaju i mlađi pacijenti. Na COVID-odjelima zadarske i biogradske bolnice na liječenju je 36 pacijenata, a zamjenik ravnatelja Opće bolnice Zadar Edi Karuc, dr. med., rekao je večeras u HTV-ovu središnjem Dnevniku kako je, prema podacima od danas u 18 sati, u jedinici intenzivnog liječenja (JIL) u OB-u Zadar šestero bolesnika na respiratoru.

- Bolesnici su svih dobnih skupina, najstarija bolesnica je 1942. godište, a najmlađi je 1962. godište. To su sad nešto starije populacije, za razliku od prije, recimo, 15-ak dana, kada je čak negdje oko 30 posto bolesnika koje smo imali u JIL-u bilo mlađe od 50 godina, rekao je Karuc. 


Dodao je kako se kliničke slike nisu promijenile u svim valovima kroz koje su prošli. 


- U JIL dolaze najteži bolesnici. Njihovi glavni simptomi i problemi su respiratorni, odnosno, oni imaju osjećaj gušenja, pada im razina kisika u krvi, rekao je Karuc.


Karuc je rekao i kako ima dojam da krivulja četvrtog vala nije toliko strma kao one prethodnih valova.


U ovome valu više je mlađih pacijenata s težim kliničkim slikama, jedan 33-godišnjak prije nekoliko je dana preminuo u zadarskoj bolnici. Karuc je istaknuo da se javljaju i bolesnici koji dotad nisu imali nikakav komorbiditet, koji su dosta često zdravi. Rekao je da je preminuli 33-godišnjak bio zdrav, čak je bio i sportski tip.


- On nije bio cijepljen, ni od ovih šest koje sad imamo nitko nije cijepljen. Od svih ovih drugih bolesnika koji su na COVID-odjelu, više od 95 posto njih nije cijepljeno, dodao je.


Također je naveo da je u OB-u Zadar od 1. siječnja do 27. rujna primljeno 943 bolesnika zaraženih COVID-om te da je od toga samo njih 24 bilo cijepljeno.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!