19:43 / 26.09.2018.

Autor: D.H./B.S.LJ./HRT

Edukacija, a ne stigma - kuhar zaražen HIV-om opet radi

-

-

Foto: - / -

Kuhar u bjelovarskoj osnovnoj školi, zaražen HIV-om, nakon dugo vremena vratio se na posao.
Kuhar u bjelovarskoj osnovnoj školi, zaražen HIV-om, nakon dugo vremena vratio se na posao. Kad je prije nekoliko godina vijest o njegovoj bolesti dospjela u javnost, roditelji su bojkotirali rad školske kuhinje, a on otišao na bolovanje. U međuvremenu, resorno ministarstvo organiziralo je edukaciju kako bi se djeca, bez nepotrebnog straha i dalje hranila u školskoj kuhinji.

Kada je prije osam godina saznao da je HIV pozitivan, Mario Lemešić je bio u šoku i strahu. Odmah je počeo s liječenjem, ali ubrzo je okolina saznala za njegovu bolest. "Ja sam doživotno stigmatiziran kao HIV pozitivna osoba i vjerujem da bi mi to predstavljalo problem  prilikom bilo kakvog drugog zapošljavanja u drugoj radnoj sredini", kaže.

Od 1200 osoba koje su Hrvatskoj od 1985. zaražene HIV-om, javnost zna jedino njegovo ime i prezime. Nakon četiri i pol godine bolovanja vratio se na posao i sada radi ono za što se školovao. Osjeća se, kaže, sretno i zadovoljno.

Ravnateljica II. osnovne škole Bjelovar Davorka Bačeković-Mitrović je, kaže, poštovala sve zakone. "Kolega ima pravo vratiti se na svoj posao, djeca imaju pravo konzumirati obrok u školskoj kuhinji, roditelji imaju pravo odlučiti hoće li se djeca hraniti ili neće, ali svi dionici u ovoj priči imaju nekakav subjektivan osjećaj nepravde", kaže ona.

Struka naglašava da Mario nije zarazan ni na koji način, odnosno, njegova viremija je nemjerljiva, a HIV se ni u kojem slučaju ne može prenijeti hranom.

Josip Begovac, voditelj Referentnog centra za dijagnostiku i liječenje zaraze HIV-om kaže da se virus prenosi s izravnim doticajem krvi na krv i sluznicu na sluznicu. "Nikada, nigdje u svijetu nije zabilježeno da je HIV pozitivan kuhar pripremajući hranu prenio taj virus", objašnjava.

Momir Karin, pomoćnik ministrice znanosti i obrazovanja kaže da je stav jasan. "Mi kao ministarstvo poštujemo struku i danas smo mogli saznati da nema nikakve opasnosti za djecu koja se hrane u kuhinji", kaže.

Ipak, roditelji se boje. Prošle godine u ovoj se školskoj kuhinji hranilo oko 640 djece, ove čak upola manje. Svi razumiju strah roditelja, za koji ipak, prema stručnom mišljenju, nema razloga.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!