Bolnica u Brodu - brza reakcija i koordiniranost svih službi

17.10.2021.

23:01

Autor: Višnja Ružojčić/M.M./Dnevnik/IMS/HTV/HRT

Bolnica u Slavonskom Brodu sustavno organizira edukacije i vježbe

Bolnica u Slavonskom Brodu sustavno organizira edukacije i vježbe

Foto: Dnevnik / HTV/HRT

Kod teških prometnih nesreća u borbi za živote stradalih presudne su minute, odnosno brza reakcija i koordiniranost svih hitnih službi.

Autocesta A3 Bregana-Lipovac, koja prolazi i slavonskom ravnicom uz rijeku Savu, jedna je od najopasnijih - upravo zbog toga što mnoge vozače, osobito u ranojutarnjim satima, ondje prevari san, što često dovede do tragedije.

Bolnica u Slavonskom Brodu sustavno organizira edukacije i vježbe - upravo zbog takvih slučajeva.

Kada se ljetos na autocesti kod Slavonskog Broda dogodila nesreća, u kojoj je desetero ljudi poginulo, a više ih je ozlijeđeno - upravo je brza i učinkovita reakcija spriječila još veću tragediju.

- Bilo strašno i potresno. Bio sam prvi tim koji je stigao na mjesto nesreće i sukladno svim stečenim znanjima postupali smo i dobro obavili posao, rekao je Dragan Sljepčević, specijalist hitne medicine, OB Slavonski Brod.

U brodskoj se bolnici dodatno educiraju i pripremaju za takve situacije.

Današnja je vježba simulirala spašavanje stotina ozlijeđenih nakon eksplozije.

- Simultano svi koji sudjeluju u lancu zbrinjavanja. Znači sve službe bolničke, van bolničke, policija, vatrogasci i zapovjedni kadar, rekao je Boris Hrečkovski, zamjenik ravnatelja OB-a Slavonski Brod.

Jer njihova uvježbanost i koordinacija spašava živote.

Edukaciju u Slavonskom Brodu dosada je prošlo oko pet stotina stručnjaka. Pa će njihov model uskoro zaživjeti i u drugim dijelovima zemlje.

Prioritet je i uspostava hitne helikopterske službe. Helidrom će se graditi i u krugu brodske bolnice, što će dodatno ojačati njezinu ulogu u regiji.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!