16:29 / 04.10.2019.

Autor: Danijela Minić/Regionalni dnevnik/IMS/HRT

Edukacije za dugotrajno nezaposlene

-

-

Foto: - / -

Tu su i besplatne radionice za korištenje računala kroz projekt Lopaz plus u trajanju od 40 školskih sati.
U Primorsko-goranskoj županiji je oko 16 tisuća nezaposlenih osoba. Centar tehničke kulture u Rijeci provodi edukacije za dugotrajno nezaposlene osobe sa srednjom stručnom spremom.

Polaznici mogu izabrati edukaciju za korištenje računala ili pak za projektnog asistenta u provedbi europskih projekata. Zanimanje polaznika je dobro, a polovica njih uspije pronaći neki posao nakon završenih radionica.

- Bila sam godinu dana bez posla i nakon što sam položila ovu edukaciju za voditelja EU projekata sam zapravo i pronašla posao tako da sad službeno jesam zaposlena - zadovoljna je Marija Pudić Ćiković, polaznica edukacije u projektu "RADAR".

- Registrirao sam se nedavno kao firma i pri programu EU-a , znači riječ je o centraliziranoj dodjeli sredstava izravno u Bruxellesu tako da mogu reći da stvarno upotrebljavam znanja koja sam ovdje stekao - kaže Leo Matić.

Osposobljeni su za zanimanje projektnog asistenta u provedbi EU projekata. A Hrvatskoj upravo nedostaju stručnjaci za povlačenje sredstava iz europskih fondova. Centar tehničke kulture na te je potrebe odgovorio projektom Radar.

- Bit će osposobljeni za pisanje, provođenje i administriranje EU projekata i isto tako dobit će europsku računalnu diplomu i to se sve upisuje u radnu knjižicu - naglašava Andrea Ratkajec, voditeljica projekta Radar.

Tu su i besplatne radionice za korištenje računala kroz projekt Lopaz plus u trajanju od 40 školskih sati. Po završetku edukacija velik dio polaznika uspije pronaći neki posao. U tome im se dodatno pomaže.

Pogledajte video:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!