Edukativna akcija HŽ-a "Vlak je uvijek brži"

30.08.2022.

07:00

Autor: Marisabel Majić/T.V./Regionalni dnevnik/HRT

Edukativna akcija HŽ-a "Vlak je uvijek brži"

Edukativna akcija HŽ-a "Vlak je uvijek brži"

Foto: HTV / HRT

Kako bi podigli svijest o opasnostima na željezničko-cestovnim prijelazima, ali i spriječili oštećenja željezničke javne imovine, provodi se akcija "Vlak je uvijek brži" i "Stvaraj, ne uništavaj". Na taj način hrvatske željeznice kroz razne ilustracije osim što uljepšavaju željezničku postaju, uče građane o ponašanju blizu pruge.

Željeznička postaja Gajnice, u sklopu projekta HŽ Infrasrukture, dobiva nove boje.

- Cilj je smanjiti nesreće, odnosno smanjiti broj smrtnih slučajeva na željezničkoj infrastrukturi, a drugi cilj je osvijestiti djecu i mlađe građane da ne uništavaju imovinu jer ovo nije imovina HŽ infratrukture nego svih građana, poručio je Darko Barišić, član uprave HŽ infrastrukture.

Do 1. kolovoza ove godine na području Zagreba i okolice dogodilo se 35 nesreća na željezničko-cestovnim prijelazima, a smrtno su stradale 22 osobe.

Na željezničkoj postaji Gajnice oslikat će se 40 panela na 700 kvadratnih metara. Cijena ovog projekta je oko 400 tisuća kuna.

Likovni umjetnici postaju oslikavaju različitim ilustracijama. Reakcije - odlične.

- Super su, jako su zanimljivi i mislim da se može iz njih naučiti. Što si ti naučila? Da se ne može sa slušalicama prelaziti, općenito bez glazbe u prometu, i da moraš biti koncentriran kada se prelazi preko ceste, objašnjava Tena.

- Ovo je osvježenje, nešto što bi preporučio na svim željezničkim postajama. Vjerujem da će ovo mladoj populaciji ipak ostaviti jednu poruku, smatra Zdenko

Iduća postaja koja će se oslikavati jest Vrapče, ali postoje i drugi planovi.

- Sljedeće što ćemo napraviti u Gajnicama i u školama - naši edukacijiski timovi ići će po školama i djeci objašnjavati da ne smiju na prugu, pogotovo prvašićima jer sad počinje i škola, ističe Barišić. 

Zato treba biti još oprezniji jer upravo se najveći broj nesreća, njih 9, dogodio između Zapadnog kolodvora i stajališta Gajnice.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!