Edukativna kampanja "Kroz tunele sigurno i ugodno"

07.07.2022.

13:30

Autor: M.Š./Hina/HRT

Tunel Sveti Rok

Tunel Sveti Rok

Foto: Robert Anic / PIXSELL

Hrvatske autoceste (HAC) u suradnji s Ministarstvom unutarnjih poslova, Ministarstvom prometa te Fakultetom prometnih znanosti, od petka provode kampanju 'Kroz tunele sigurno i ugodno!' kako bi educirali nove vozače, ali i osvježili znanje aktivnih vozača o vožnji u tunelima.

- Korisnicima žele na edukativan način predočiti koji su trenuci u vožnji tunelom najbitniji i kako reagirati. Potrebna je veća pozornost vozača jer uz svu tehničku opremljenost tunela, vozač svojim odgovornim ponašanjem i znanjem može utjecati na osobni osjećaj sigurnosti tijekom vožnje kroz tunel, priopćio je HAC.

Cilj kampanje je korisnicima dati osjećaj sigurnosti prilikom vožnje kroz tunel. HAC navodi kako su najkritičnije situacije one prije ulaska u tunel, sama vožnja u tunelu. Objašnjava se što napraviti u slučaju zastoja, nesreće, požara ili kvara vozila u tunelu.

HAC kao važnu napomenu navodi da niše za zaustavljanje u tunelu nisu parkirno mjesto - one služe isključivo za zaustavljanje u hitnim situacijama.

U sklopu edukacije dijelit će se informativni letak vozačima, ali i budućim vozačima u auto školama.

Informativni materijal vozačima će na graničnim prijelazima dijeliti djelatnici MUP-a, a moći će se dobiti i na prodajnim uredima HAC-a te putem ostalih kanala u suradnji s HAK-om i Centrom za vozila Hrvatske. A sam letak može se pogledati ovdje.

- Hrvatske autoceste upravljaju s 44 tunela, ukupne duljine 41,4 km. Vožnja kroz tunel razlikuje se od vožnje na otvorenoj cesti. Pojedini vozači osjećaju nelagodu tijekom vožnje kroz tunel. Iako je ova nelagoda razumljiva, strahovi i brige su neutemeljeni, napominje HAC.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!