Edukacijom protiv ovisnosti i zloporabe alkohola

02.04.2022.

07:00

Autor: Hrvoje Šimunović/Regionalni dnevnik/HRT/I.B.

Zdrav za 5

Zdrav za 5

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije od alkohola godišnje umre dva i pol milijuna svjetske populacije. U sklopu nacionalnog preventivnog projekta "Zdrav za 5" i članovi Policijske uprave Osječko-baranjske u suradnji s organizacijama civilnog društva održali su niz edukativnih aktivnosti kako bi ukazali na probleme ovisnosti i zlouporabe alkohola.

Iako u Hrvatskoj ne postoji službeni registar ovisnika o alkoholu procjenjuje se da ih je oko 200.000. Poseban je problem porast konzumacije alkohola kod mladih za koje je to jedan od načina bijega od problematične svakodnevice.

- Nekakav egzistencijalni vakuum, sada je ovo postCOVID vrijeme, dakle, i vrijeme COVID-inspekcija također je uzrokovalo nekakvo beznadežnu situaciju, a mladi se vrlo teško nose s tim,ističe Tomislav Mišetić, predsjednik Udruge "NEovisnost" iz Osijeka.

Za alkoholom mnogi posežu kako bi se ohrabrili u društveno izazovnim situacijama, potisnuli osjećaj usamljenosti ili pod utjecajem tradicionalnih navika.

Alkohol, nažalost, nerijetko razara i cijele obitelji.

- Jedan moj član obitelji je imao problema i tako sam ja nastavila dalje pomagati tim ljudima. U pravilu, ja najviše gledam da to pomognem obitelji, kaže Sunčica Vilk, tajnica Kluba liječenih alkoholičara u Osijeku.

U sklopu nacionalnog preventivnog projekta „Zdrav za 5" osječka policija provodi i projekt „Alkohol, vandalizam i nasilje među mladima".

- Alkohol vrlo često igra snažnu ulogu u negativnom ponašanju, kako općenito ljudi, tako i mladih ljudi. A kod mladih ljudi igra posebnu ulogu jer ih na neki način potiče nesvjesno da počine određenu kažnjivu radnju, kaže Robert Škorvaga, službenik za prevenciju u Uredu načelnika PU osječko-baranjske.

Borba protiv ovisnosti cjeloživotni je maraton u kojemu je svaki novi dan bez alkohola za pojedinca velika pobjeda.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!