Ekipa HRT-a probila se do zametenih ličkih sela

23.01.2023.

19:25

Autor: Hrvoje Matejčić/V.K./Dnevnik/IMS/HRT

Otežano prometovanje u Lici

Otežano prometovanje u Lici

Foto: HTV / HRT

Gorska Hrvatska zatrpana je snijegom. U Lici i Gorskom kotaru palo ga je i više od pola metra. Unatoč velikim količinama snijega, glavne su prometnice očišćene, no do mnogih se sela ralice još probijaju. U Lici je zbog mokrog snijega na vodovima prekinuta opskrba električnom energijom. Ekipa HRT-a se s Crvenim križem satima probijala do plitvičkih zabačenih sela kako bi dostavili hranu starijim stanovnicima.

Iako izgleda idilično, bez ralice se danas do ličkih sela nikako nije moglo. 

Neke će lokalne ceste do kasno navečer ostati neočišćene, no mi smo uspjeli doći do osamdesetsedmogodišnje Marije koja strpljivo čeka svoj obrok od Crvenog križa.

- Zatrpalo mi je vrata, digla sam se, ali ne mogu otvoriti, govori Marija Grbić, Plitvice Selo.

Dugo nije bilo snijega, a sada je pretjerao, kaže nam baka Marija bojeći se hoće li biti dovoljno drva do kraja zime.

Ponestane li drva, uskočiti će u pomoć Crveni križ.

- Kad je snijeg, mećava i nevrijeme, mi dolazimo ovdje bakama pomoći i učiniti koliko možemo, govori Miro Kezić iz Crvenog križa općine Plitvička Jezera.

Korenički djelatnici i volonteri brinu se o 60-ak korisnika, no da bi do njih došli, ralice su jutros rano krenule.

- Krenuli smo oko pola četiri i evo do sada još nismo završili, rekao je Milan Funduk, Komunalac, Korenica.

Kaže nam Milan da je pao mokar snijeg, a to uglavnom znači problem u opskrbi električnom energijom. Gotovo 400 korisnika u Lici jedno je vrijeme bilo bez struje.

- Područje Plitvičkih jezera, Senja, Jurjeva, Jablanca, Karlobaga i Barić Drage stavili smo pod napon i osigurali isporuku električne energije svim korisnicima mreže. Trenutno nam je još veliki problem oko Biluća i na području Brušana gdje su sve raspoložive ekipe na terenu. Očekujem lociranje kvara, a onda otklon, naglašava Ivica Grbac, voditelj Službe za terenske aktivnosti HEP-a Elektrolika Gospić.

Do tada u Brušanima ljudi se druže uz lopate i kidanje snijega. Tako i osamdesetpetogodišnja baka Kata.

- Nije meni teško to ništa, meni ne trebaju ni rukavice. Gle palo mi je drvo kada sam ga nosila u kuću i nisam zamotala ruku. Samo će zarasti, Pokazuje Kata Sudar iz Brušana.

Baka ima strpljenja i za to što kod nje i kod ostalih stotinjak kućanstava u tom kraju nije došla struja.

- Noćas kad je grmjelo i sijevalo nestalo je struje, govori.

Sutra će vjerojatno svi kvarovi biti otklonjeni, a promet normaliziran. Danas je on posebice bio otežan na Plitvičkoj magistrali od Karlovca prema Slunju kao i prema Rijeci, no u poslijepodnevnim satima, sa smirivanjem vremena, na svim se tim pravcima vozi bez ograničenja.

Dogradonačelnica Fočić: Situacija s teško prohodnim cestama ne smije se ponoviti

Dogradonačelnica Karlovca Ivana Fočić rekla je u ponedjeljak da se jutrošnja situacija kada su ceste zbog snijega bile teško prohodne ne smije ponoviti, poželjela je da budu čišće, da građani imaju bolju uslugu, "bržu od propisane", a to će se, ako treba, dodatno platiti.

Fočić je to izjavila nakon sastanka Stožera Zimske službe Karlovac i Stožera Civilne zaštite Karlovac na kojemu je rečeno da je najviše problema bilo na dionicama državnih cesta D1, D6, D3, D36 i D545 koje prolaze kroz grad, te da se Grad Karlovac ne slaže s ocjenom Hrvatskih cesta da su prometnice bile prohodne cijelo vrijeme, te vrlo brzo i crne.

- Vidite gdje su bili propusti kako ih sljedeći put ne bi bilo. Moramo biti spremni ne samo na pahulje jedan dan, nego na snijeg koji će padati sedam dana. Razumijemo da su prometne nezgode koje su se događale otežavale čišćenje, razvidno je, primjerice, da su ralice prolazile do Opće bolnice Karlovac, ali ta prometnica mora uvijek biti čista. Shvaćamo i da su dodatne probleme stvarala srušena stabla, ali uvijek se može bolje, nagalsila je Fočić.

Iz Grada izvještavaju da su vatrogasci imali 16 intervencija uklanjanja srušenih stabala i stupova, dok su ekipe Cesta Karlovac morale ukloniti 58 stabala u različitim karlovačkim naseljima, da bi uopće mogle čistiti.

Sljedećih desetak dana očekuje se hladno vrijeme i postupno topljenje snijega, pa stoga vjerojatno neće biti potrebe za pripremnim stanjem obrane od poplava, poručeno je iz karlovačke gradske uprave.

Nezavisni gradski vijećnik Tomislav Novak ocijenio je ranije danas da je zimska služba zakazala te je zatražio ostavku dogradonačelnice Fočić upitavši se gdje je gradonačelnik Damir Mandić dok "u 'njegovom' gradu vlada kolaps" i "je li zapeo u snijegu".

Oprezno u prometu

Autocestom se vozi bez ograničenja, no oprez je i dalje potreban. Ekipa HRT-a je u Fužinama. 

- I dalje su zimske službe na terenu, auto cesta A6 dobro je očišćena i slobodna je za promet svih vozila, no još ima posla na županijskim i lokalnim cestama. Bilo je danas određenih poteškoća u prometu. Osim snijega probleme su stvarali i određeni vozači, izvijestila je za Dnevnik Dajana Kruneš.

Valentin Crljenko, voditelj HAC-ove Tehničke jedinice Delnice, rekao je kako je gusti snijeg padao tijekom noći i jutra, a isto tako, na dionici između Delnica i Kikovice bili su orkanski udari bure.

- Sve to zajedno kada imamo na cesti dolazi do problema. Na cestama su bili zimski uvjeti i trebali su vozači imati zimsku opremu, dok je za tegljače i kamione s prikolicom promet bio zabranjen, kazao je.

Dodaje kako zimske službe u ovakvim uvjetima imaju zadatak da drže kolnik prohodnim. No, ne može se, kako kaže, očekivati da kada pada gusti snijeg kolnici budu potpuno čisti.

- Naše su ekipe i dalje na terenu, naglasio je Crljenko.

Problemi danas i pred graničnim prijelazom Bregana, na autocesti A3. Oko podneva nastala je kolona kamiona duga 9 kilometara i to zbog zabrane vezane za zimske uvjete u Sloveniji.

Osim zaustavnog, kamioni su zauzeli i prometni trak, a nakratko su bili blokirani i izlazi prema Svetoj Nedelji i Bobovici. Policija ih je morala preusmjeravati na druge pravce. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!