Ekipa HRT-a pronašla područje sa strvinama

15.03.2023.

08:06

Autor: Mateja Delija/Dnevnik/P.F./HRT

Strvine u dolini Neretve

Strvine u dolini Neretve

Foto: Dnevnik / HRT

Zapuštena goveda koja lutaju dijelom doline Neretve, već godinama zadaju velike probleme tamošnjem stanovništvu. Osim što čine štetu na poljoprivrednim kulturama, mnoga ondje i ugibaju, a strvine privlače - opasne predatore. Jedno takvo mjesto pronašla je i ekipa HRT-a.


Strvine uočene prije nekoliko dana na području Luke kod Opuzena uklonila je za to zadužena tvrtka. 

- Bio sam prisutan kad su gospoda iz Agroproteinke došli da ukrcaju te leševe koji tu par dana leže i pomogao sam im traktorom da ih dovuku na put i da ih mogu utovariti. To je jedan tužan prizor, potpuno nepotreban, izjavio je Milenko Batinović iz Krvavca.

No tko je za to kriv i čija je bila stoka?


Od Državnog inspektorata dobili smo priopćenje u kojem stoji da je veterinarska inspekcija provela očevid, kojim je utvrđeno da uginula goveda nemaju propisane oznake. Prevezena su na Veterinarski institut, gdje će se analizom otkriti uzrok uginuća. Stanovnici kažu da ovdje već godinama lutaju zapuštena goveda koja privlače predatore.

- Nađena su raskomadana tijela od teladi i junadi što je Agroproteinka također odvezla, evidentirala. Prije mjesec dana je bio prvi napad, prije par dana se pojavila jedna odrasla vučica, ovuda luta i opet je počela praviti štete, istaknuo je Batinović.

No tko je za to kriv? Iako stanovnici govore da znaju tko je goveda zapustio, ne žele ga imenovati. Kažu da godinama zanemaruje upozorenja mjerodavnih institucija. 

- Krave imaju vlasnika kad vlasniku odgovara, a kad mu ne odgovara nemaju vlasnika, naveo je Niko Ujdur iz Krvavca.

Preostaje im zbrajati štetu na plantažama koju im, boje se, nitko neće nadoknaditi. 

- Kad uđe krdo krava u cvjetaču napravi problem. Polomi i iza toga nemam što brati, ispričao je Leo Musulin iz Opuzena.

Čini se da ova agonija neće još dugo trajati. U međuvremenu nam se javio stočar iz okolice Knina koji nije htio pred kamere, a tvrdi da je goveda otkupio i uskoro će ih, kad riješi svu potrebnu dokumentaciju, odvesti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!