Posjetili smo vatrogasce u Maloj Kapeli i odmah - intervencija

24.07.2021.

19:53

Autor: Boris Kanazir/V.K./Dnevnik/IMS/HRT

Sigurnost na cesti

Sigurnost na cesti

Foto: Dnevnik / HRT

Mala Kapela najduži je tunel u Hrvatskoj, 5821 metar. Ovdje je i jedna od deset vatrogasnih postaja Hrvatskih autocesta. Tek što se ekipa HRT-a upoznala s domaćinima, došao je poziv na intervenciju!

Galerija
Sigurnost na cesti, Foto: Dnevnik/HRT
Sigurnost na autocesti, Foto: Dnevnik/HRTSigurnost na autocesti, Foto: Dnevnik/HRTSigurnost na autocesti, Foto: Dnevnik/HRTSigurnost na cesti, Foto: Dnevnik/HRTSigurnost na autocesti, Foto: Dnevnik/HRT

- Sustav za video detekciju i nadzor je alarmirao centar da je požar i dim u tunelu, pokazuje Marin Kolić, zapovjednik Vatrogasne postaje Mala Kapela. Ovog puta, srećom, požara nije bilo. Uzrok zadimljenja otkriva nam video nadzor.

- Izašli smo na intervenciju s tunelskim velikim vozilom i vatrogasnim motorom. Vatrogasni motor je dobar u toj situaciji jer je brži. Brže će se probiti do mjesta nesreće, govori.

A za ishod intervencije brzina je ključna.

- Ako ne počnemo gasiti vozilo u tunelu zapaljeno do 6 minuta, može se pretvoriti u katastrofu, naglašava Milan Ročak, zapovjednik Vatrogasne postrojbe HAC-a.

Kada se nešto dogodi - putnici bez panike, prateći crvenu liniju uz lijevu stranu tunelske cijevi, trebaju doći do evakuacijskog prolaza.

- U slučaju nesreće, iz jedne cijevi idemo u drugu cijev. Ovaj prostor garantira vatrozaštitu 60 minuta. Kad smo tu, operateri iz nadzornog centa nas vide na kamerama, rekao je Ročak.

Doslovno svaki metar Male Kapele "pokrivaju" 174 kamere. Sve što se događa u tunelu pod budnim je okom operatera u centru za nadzor i upravljanje prometom.

- Od promjena znakova, ventilacije, rasvjete, vodoopskrbe tunela... Odavde upravljamo i žurnim službama, pokazuje Branimir Špehar, operater za praćenje i upravljanje prometom u tunelu Mala Kapela.

- Ima dosta neodgovornih vozača, recimo, naglo se zaustave u tunelu radi slikanja - to se ne smije! Znači ne voziti preko 100 kilometara i voziti konstantno. Nema znači ubrzavanja i kočenja, naglasio je.

O stanju na autocesti brinu se i ophodnje iz 25 HAC-ovih tehničkih baza. Uz redovite obilaske, i intervencije su njihova svakodnevica.

- To su većinom vozila u kvaru, prometne nezgode, predmet na kolniku, ako ispadne s nekog auta, kamiona. Izlazimo na dojavu. Dosta je stresan posao. Svašta se nagledate, govori Mario Brletić, ophodar, HAC Tehnička jedinica Ogulin.

Na autocesti u Brinju dežura i jedan od 17 dodatnih, ljetnih timova hitne pomoći. U sezoni prosječno interveniraju pedesetak puta.

- Pokrivamo dio autoceste od tunela Plasina do čvora Bosiljevo. Prvenstveno izlazimo na teren zbog prometnih nesreća, ali isto tako i zbog pacijenata koji imaju problema sa srcem, s disanjem, s poremećajima svijesti, srčanim i moždanim udarima i slično, rekao je Zvonimir Markovina, liječnik u Zavodu za hitnu medicinu Karlovačke županije.

Različiti poslovi, zajednički nazivnik - sigurnost na autocesti. I poruka vozačima: odgovornim ponašanjem i pridržavanjem pravila čuvate svoj i tuđe živote!


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!