Ekipa liječnika izvela čudo - male blizanke sjajno napreduju

15.05.2019.

10:28

Autor: D.M./P.F./HRT

default error photo
Liječnici iz KBC-a Zagreb uspješno su razdvojili sijamske blizanke. Četrnaest liječnika operiralo ih je punih 15 sati. U povodu toga održana je konferencija za novinare.
Četveromjesečne sijamske blizanke Kristina i Valentina uspješno se oporavljaju nakon iznimno složenog operativnog zahvata razdvajanja. Operacija je trajala više od 13 sati. Prethodilo joj je nekoliko tisuća sati posla medicinskih sestara i laboranata, mnogo planiranja vrhunskih liječnika, procjena i dobra organizacija te timski rad velikog broja ljudi.

U njihovo ime u emisiji HRT-a Tema dana govorili su pročelnica Zavoda za neonatologiju i neonatalnu intenzivnu medicinu KBC-a Zagreb docentica Ruža Grizelj te opći, dječji i transplantacijski kirurg KB-a Merkur doktor Danko Mikulić. 

Operacija je izvedena prije otprilike dva i pol mjeseca, a sve je održano u strogoj tajnosti kako se ne bi stvarao dodatni pritisak na liječnike.

- Htjeli smo biti sigurni da je s djevojčicama sve u redu, da je zahvat dobro prošao, da se one dobro oporavljaju i da će biti zdrava djeca, rekla je Grizelj.

Liječnici nisu imali dovoljno vremena za ovako opsežnu operaciju - samo šest tjedana.

- Inače se u odvajanju sijamskih blizanaca šanse za uspješno odvajanje rastu s njihovom dobi. Uobičajeno je da se operacije razdvajanja vrše u trećem, četvrtom petom pa i šestom mjesecu života, no ove blizanke su bile životno ugrožene.

Blizanke su bile spojene na području trbušne šupljine i donjeg prsnog koša. Koliko je to kompleksna klinička slika?

- Bile su spojene od donjeg dijela prsne kosti pa negdje do ispod pupka. To je ono što smo vidjeli izvana i nekom dijagnostikom prije same operacije. Što je to značilo od spojenih organa u trbuhu to do kraja nismo znali unaprijed. Znali smo da je spojena jetra, ali anatomski detaljni nisu bili do kraja jasni. Tek kod same operacije smo se mogli do kraja orijentirati, objasnio je Mikulić.

Ekipa liječnika izvela čudo - male blizanke sjajno napreduju

Podsjetimo, četrnaest liječnika su u KBC-u Zagreb uspješno razdvojili sijamske blizanke. Valentina i Kristina rođene su spojene donjim dijelom prsnog koša i zajednička su im bila jetra te crijeva. U operaciji je sudjelovalo sedam kirurga, od kojih su šest dječji kirurzi.

Bile su sijamske blizanke, sad su blizanke. Sjajno napreduju i u samo dva mjeseca udvostručile su težinu. Pred njima je još jedan zahvat. Liječnici trebaju zatvoriti njihove trbušne stijenke i ako bude sve teklo prema planu, od svega će im ostati samo ožiljci na trbuhu. Naša reporterka Ruža Ištuk posjetila ih je na Odjelu neonatologije KBC-a Zagreb.Njihovo razdvajanje bilo je jedan od najkompliciranijih medicinskih zahvata i drugi je takav poznat u povijesti. U samo dva mjeseca od operacije djevojčice su udvostručile težinu i sjajno napreduju. U povodu toga liječnici KBC-a Zagreb održali su konferenciju za novinare.

- Želim naglasiti što mi u KBC-u Zagreb imamo. Želim pohvaliti i spomenuti sve one koji nisu ovdje, medicinske sestre, laboratoriji, mikrobiologija, radiologija i drut, a bez kojih ovi naši frontmeni ne bi mogli učiniti ovo čudo koje su učinili, poručio je primarijus Milivoj Novak.

- Ovo je uspjeh svih nas. Znala sam da ćemo uspjeti, vrlo smo uvježban tim, poručila dr. sc. Ruža Grizelj.

Prof. dr. sc. Slobodan Mihaljević, koji je vodio anesteziju tijekom operacije, kazao je kako se to događa jednom u životu.

- Ovo je najizazovnija anestezija ikad napravljena u Hrvatskoj, a na njoj je radilo sedam anesteziologa, istaknuo je.

Dr. sc. Sanja Konosić rekla je da je ponosna što je bila dio tima.

- Bili smo dobro opremljeni i spremljeni. Iako je zahvat bio zahtjevan u svim etapama, ovaj je zadatak uspješno priveden kraju zahvaljujući komunikaciji među timovima, dodala je.

- Srca su bila jako blizu pa su pozvali i mene i tim, ja sam kardijalni kirurg. Hvala doktoru Luetiću, koji je naš Zlatko Dalić, rekao je Anko Antabak.

Da je ponosan što je sudjelovao u ovom povijesnom događaju, kazao je i dr. sc. Danko Mikulić.

- Veseli me i što se Merkurova škola jetre pokazala. Hrvatska medicina to zna, i to vrhunski - nema granice, dodao je.

- Iza mene je 12 tisuća operacija, ali nikada nisam imao takvu tremu, taj dan kad je ekipa razdvajala sijamske blizance. Za tu djecu smo saznali dok još nisu bila rođena. Bilo je i kolega koji su smatrali da operaciju treba napraviti u inozemstvu. Odlučili smo da taj kompleksan zahvat obavimo ovdje. Radilo se o djeci koja su težila 1600 grama. Organizirali smo se savršeno i vodili smo računa o svim detaljima, rekao je ravnatelj KBC-a Zagreb Ante Ćorušić. Čestitao je svima koji su sudjelovali. Naglasio je da je riječ o drugoj ovakvoj operaciji u svijetu, ali je jedina u kojoj su oba blizanca preživjela.

Blizanke su inače rođene prije vremena. Miješao im se krvotok, a imale su i problema sa srcem i mokrenjem. To je bio razlog zašto je operacija izvedena u KBC-u Zagreb. O detaljima operacije pogledajte u videoprilogu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!